Γρίφος η στάση Ερντογάν μετά τη Βάρνα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βάρνα. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βάρνα. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου στη Βάρνα, αλλά και παράταση της αγωνίας στην Αθήνα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

Την «επόμενη μέρα» της ευρωτουρκικής συνάντησης Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση, καθώς ναι μεν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν απλόχερη και τα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν ηχηρά, ωστόσο μένει να φανεί αν ο τούρκος πρόεδρος τα… έλαβε και, κυρίως, τι σκοπεύει να κάνει από εδώ και πέρα.

Ήδη από χθες το βράδυ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την ικανοποίηση της κυβέρνησης για όσα διημείφθησαν στην Βάρνα, καθώς το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε. μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ακριβώς όσα είχε αξιώσει ο πρωθυπουργός να μεταφερθούν, αλλά και με την έμφαση και την ένταση που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έστειλαν πολλάκις το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο ότι η διαδρομή… Άγκυρα-Βρυξέλλες περνά από την Αθήνα (αλλά και από την Λευκωσία) ενώ κράτησαν στην κορυφή της ευρωτουρκικής ατζέντας –πέραν του προσφυγικού, που αυτονοήτως ρίχνει βαριά τη σκιά του στις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας- όλα τα θέματα που αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της ελληνικής, αλλά και της κυπριακής πλευράς, ήτοι η υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, αλλά και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ικανοποίηση για τα μηνύματα

Τούτων δοθέντων, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για όσα εμφανίστηκαν να λένε οι κκ. Τουσκ και Γιούνκερ κατά τις κοινές τους δηλώσεις με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για όσα έγιναν πίσω από τις κουίντες στη Βάρνα –καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ενημέρωση που έλαβε από την βουλγαρική πόλη το Μέγαρο Μαξίμου ήταν άμεση και… διασταυρωμένη. Ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ζήτησαν χωρίς περιστροφές από τον τούρκο πρόεδρο να δώσει λύση αναφορικά με την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών –ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μάλιστα, αξίωσε να έχει τελειώσει η συγκεκριμένη κρίση ως το ορθόδοξο Πάσχα, ήτοι σε 1,5 εβδομάδα από σήμερα. Κατά συνέπεια, ευλόγως χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαπίστωναν ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον τούρκο πρόεδρο επιτακτικά και με έμφαση το θέμα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο αίτημα ως όρο εκ των ων ουκ άνευ για πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας και την βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Επιπροσθέτως, ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσαν οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, επί 20 ολόκληρα λεπτά συζητούσαν με τον τούρκο πρόεδρο για το συγκεκριμένο θέμα.

Χωρίς «γραμμή»

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αξιώσεις των κκ. Γιούνκερ-Τουσκ, φέρεται να άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για λύση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί χρονικά. Αντιθέτως, απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος και, σύμφωνα με παρατηρητές που έχουν μελετήσει την συμπεριφορά του Ερντογάν, αυτό μάλλον δείχνει ότι προσώρας, ο τούρκος πρόεδρος είτε δεν έχει στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα, είτε δεν έχει πάρει απόφαση αν θα τραβήξει το σχοινί ώσπου να σπάσει ή όχι. Επί αυτής της διαπίστωσης-πρόβλεψης, στην κυβέρνηση αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας επί του θέματος, ενώ ενόψει της απαγγελίας κατηγορητηρίου σε βάρος των δύο Ελλήνων την προσεχή Παρασκευή, η αμφιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση αφήνει χαραμάδα ελπίδας πως δε θα θελήσει η τουρκική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί πολιτικά το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Αφήσαμε τις κακές σχέσεις με την ΕΕ πίσω μας

Κυβέρνηση: Για πρώτη φορά σαφές μήνυμα απ' την ΕΕ στην Τουρκία πως η ένταξη περνά από Ελλάδα και Κύπρο

Η αποτίμηση της συνόδου της Βάρνας από τη ΝΔ

SHARE:

24Media Network