Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα. Από ξεναγός και λαντζέρης, υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας

Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα. Από ξεναγός και λαντζέρης, υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας

"Οι καιροί δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων" δηλώνει σήμερα ο Σταύρος Δήμας. Η άγνωστη ζωή του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας (Pics)

«Κάνε το σωστό, σωστά». Αυτή η φράση-κλειδί που βγαίνει συχνά από τα χείλη του Σταύρου Δήμα, στις προτροπές προς τα παιδιά του, είναι η ίδια που καθόρισε τη ζωή και την πολιτική του πορεία. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και τώρα, καθώς, όπως λέει στο « Εθνος της Κυριακής», «οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να βρουν ένα μίνιμουμ συναίνεσης, διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρώην επίτροπος και υπουργός Σταύρος Δήμας, το όνομα του οποίου την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου περνάει από την πρώτη κρησάρα της ψηφοφορίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιμένει ότι τα προβλήματα της χώρας είναι κοινά.

Ο ίδιος, ενωτικός και ήπιων τόνων πολιτικός, είναι σίγουρος ότι μόνο με ενότητα και εθνική συνεννόηση μπορεί η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

Αλλωστε με αυτό ακριβώς το σκεπτικό προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τόσο η πολιτική όσο και η προσωπική του διαδρομή ήταν πάντοτε αυτής της συνθέσεως. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι έχει φίλους όχι μόνο στη Δεξιά, τέκνο της οποίας είναι, αλλά κυρίως στην Αριστερά. Μάλιστα στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον το 2010, γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα, κι ανέπτυξαν φιλία. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε σε συνέντευξή του τον Σταύρο Δήμα ανάμεσα στους πολιτικούς που εκτιμά.

Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα. Από ξεναγός και λαντζέρης, υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας

Στρατιωτικός ο πατέρας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για το ύπατο αξίωμα, τα τηλέφωνα στο γραφείο του στη Σόλωνος πήραν «φωτιά» από φίλους όλων των κομματικών αποχρώσεων. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα μεταφέρουν οι συνεργάτες του.

Ο Σταύρος Δήμας, πολιτικός που διαθέτει σπουδαίο εσωτερικό κεφάλαιο, αφού πέρασε σχεδόν από όλα τα υπουργεία, αλλά και μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο που το απέκτησε, όντας επίτροπος Απασχόλησης και Περιβάλλοντος, είναι γέννημα-θρέμμα της Κορίνθου.

Γεννήθηκε στο χωριό Κλένια, λίγο έξω από την Κόρινθο, και πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στις γειτονιές των Αμπελοκήπων, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου μετοίκησαν οι γονείς του. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν στρατιωτικός, πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και τραυματίστηκε στη μάχη στο Σαραντάπηχο. Η μητέρα του Αντιγόνη ήταν δασκάλα, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη.

Αριστος μαθητής, κατάφερε να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ενώ στην πορεία σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα. Από ξεναγός και λαντζέρης, υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας

Δούλεψε ξεναγός και λαντζέρης

Η απόφασή του να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη τον έφερε αντιμέτωπο με οικονομικές δυσκολίες, και για να πετύχει τον στόχο του εργάστηκε σκληρά στην Αγγλία, συγκεντρώνοντας τα χρήματα που έλειπαν. Την περίοδο εκείνη ο νεαρός Σταύρος Δήμας δούλεψε ως ξεναγός, αλλά και ως λαντζέρης σε εστιατόριο για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, όπως και έγινε.

Για τα πρώτα του φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα μίλησε προ ημερών ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από τον χώρο του Κέντρου. Θυμήθηκε τη φιλία του με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Ο Γιάννης ο Τζανετάκος ήταν σε αυτό που λέγαμε Ενωση Κέντρου, ο Μιχάλης ο Παπαγιαννάκης ήταν τότε στην ΕΔΑ, με τον οποίο είχαμε κάνει απεργία πείνας. Και με τον οποίο συμπλεύσαμε μετά στα θέματα Περιβάλλοντος. Εγώ ήμουν σε έναν ανεξάρτητο χώρο, στον χώρο του Κέντρου, για όσους δεν γνωρίζουν», είπε ο Σταύρος Δήμας.

Το 1975 γνώρισε κι ερωτεύθηκε την Αλκηστη, μητέρα των τριών παιδιών του, της Αντιγόνης που γεννήθηκε πρώτη, του Κώστα και του Χρίστου, που σήμερα είναι βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ... στ' αχνάρια του πατέρα.

Πριν από λίγα χρόνια παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την τωρινή σύζυγό του Μαίρη Δήμα, δικηγόρο και λογοτέχνη.

Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα. Από ξεναγός και λαντζέρης, υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας

Μέντορας ο Παπακωνσταντίνου

Στην πολιτική τον μύησε ο παλαιός πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. Χαρακτηριστικό των συναισθημάτων που είχε για τον άνθρωπο αυτόν είναι το γεγονός ότι στο γραφείο του δουλεύει ακόμη υπάλληλος, μεγάλης πια ηλικίας, που ήταν και στο γραφείο Παπακωνσταντίνου.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τέκνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΤΒΑ το 1974 «άρτι επιστρέψας» από τις ΗΠΑ, όπου εγκατέλειψε μεγάλη καριέρα σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα. Φυσικά η θέση αυτή ήταν τότε ισχυρότατη.

Στις εκλογές του 1977 τοποθετήθηκε με απόφαση που του ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εξελέγη όμως βουλευτής μετά την απώλεια του Παναγή Παπαληγούρα, που επίσης είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας.

Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για τον Δήμα με τα καλύτερα λόγια, εκτιμώντας, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, την οικονομική του σκέψη.

Ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή -με τον οποίο ήδη επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή του- και με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

Οι σχέσεις του με τον γερμανικό και τον αμερικανικό παράγοντα είναι άριστες. Είναι από τους λίγους επιτρόπους που έχει παραστεί σε επίσημο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας υπό τη Μέρκελ, όταν συζητήθηκε το ζήτημα της εκπομπής αερίων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Εχει επίσης συνδεθεί φιλικά και με τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, τον οποίο γνώρισε κατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα μιλούν και βλέπονται τακτικά.

Ο Σταύρος Δήμας είναι ένας ευπατρίδης της πολιτικής και σήμερα στα 73 του χρόνια η εικόνα αυτή είναι ξεκάθαρη όσο ποτέ. Ωριμος και καλλιεργημένος, εξελέγη δέκα φορές βουλευτής, ορίσθηκε πολλές φορές υπουργός και έκλεισε την ενεργό πολιτική δράση του ως υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης συνεργασίας - από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

SHARE:

24Media Network