Η ακρίβεια παραμένει το Νο1 πρόβλημα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια παραμένει το Νο1 πρόβλημα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Απόδειξη της κυβερνητικής ανεπάρκειας το ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αρνητική πρωτιά της χώρας στις τιμές της βενζίνης αλλά και συνολικά των τιμών των προϊόντων η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ζήτημα της ακρίβειας και της υπερ-φορολόγησης επιμένει να φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την φορά με αφορμή την έκθεση του Παρατηρητηρίου Τιμών της Κομισιόν που αναδεικνύει (για πολλοστή φορά) σε αρνητικό πρωταγωνιστή την Ελλάδα, στην οποία καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές βενζίνης στην Ε.Ε,

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ότι η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση να λάβει μέτρα περιορισμού της φορολογίας τόσο στα καύσιμα όσο και στα υπόλοιπα αγαθά πρώτης ανάγκης. Αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας μονομερώς. Δηλαδή εστιάζοντας στο πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα και κυρίως να καταλήξει σε ένα πακέτο στήριξης για τα κράτη μέλη. Μία εξέλιξη που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια και ακόμη και στα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει αύριο, 20 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπονται να είναι δραστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γυάλινος Πύργος

Η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύει την τακτική αυτή του Μεγάρου Μαξίμου, εκτιμώντας ότι αδυνατεί να κατανοήσει την πίεση που ασκείται στους πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει από τον γυάλινο πύργο του, αδυνατεί να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα, δεν ζουν πλουσιοπάροχα όπως αυτός και οι φίλοι του».«Αντιθέτως, εξαιτίας του πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα σε όλη την Ευρώπη». Σημείωσε μάλιστα πως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αρνητικό ρεκόρ στην ακρίβεια που να μην έχει καταφέρει να «σπάσει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτείται κρατική παρέμβαση

Εκτός από το ζήτημα των καυσίμων ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος στην κυβέρνηση. Μιλά για «λεηλασία των νοικοκυριών» τόσο από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας όσο και από την ίδια την ΔΕΗ όπου το κράτος έχει καθοριστική συμμετοχή. Θυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα υπερκέρδη των εταιριών ξεπερνούν το 1,5 δις ενώ κυβέρνηση εντοπίζει μόλις 600 εκατομμύρια, όμως ακόμη και αυτά αποφεύγει να τα φορολογήσει. Αυτά την ίδια στιγμή που θεωρεί ως τεκμήριο της κυβερνητικής προσπάθειας εξαπάτησης των νοικοκυριών τα ποσά που δόθηκαν από το power pass, όπου αν και είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση επιστροφών έως και 600 ευρώ τελικά κατέληξε σε ποσά της τάξης των 50 και 60 ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει το κράτος στην καλύτερη περίπτωση διαιτητή και όχι να παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόνισε πριν λίγες μέρες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη γενναίας κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μια λογική που όμως δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία ομιλία του στην Βουλή στις 14 Ιουνίου «η δική σας αντίληψη σε όλα τα πεδία θέλει το κράτος στην καλύτερη περίπτωση διαιτητή, στη χειρότερη προστάτη των επιμέρους ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό αφήνετε τα καρτέλ να οργιάζουν. Γι’ αυτό ιδιωτικοποιείτε την επικουρική ασφάλιση. Γι’ αυτό παίζετε στα ζάρια την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για χάρη μερικών ενεργειακών ομίλων.

Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί κομβικό σημείο την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό επανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και 5 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας για την σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα ελέγχει την κατανομή και την χρήση των κονδυλίων αυτών. Για το ζήτημα αυτό ή γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Κανονισμού του κοινοβουλίου σε αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη σχετική υπενθύμιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού είχε πάρει ανάλογη πρωτοβουλία προ διμήνου.

Απομονωμένος ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές σημειώνει η Ράνια Σβίγκου Eurokinissi

Διέξοδος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της επισήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ανόδου του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών. Όπως δήλωσε «το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο, όχι απλώς στην επούλωση των τραυμάτων που επιφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κοινωνία, τα οποία κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο βαθιά. Αλλά στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Η στόχευση του δεν είναι μόνο η ανακούφιση της κοινωνίας από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής. Ούτε απλώς και μόνο η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Κεραμέως, ή ο Πτωχευτικός. Αλλά η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, στη στέγαση, αλλά και η κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Με στροφή στο παραγωγικό μοντέλο, προτεραιότητα στις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα