Αθήνα καλεί Βερολίνο: Αναξιόπιστη η Τουρκία, η ΕΕ πρέπει τώρα να πάρει το μαστίγιο

Αθήνα καλεί Βερολίνο: Αναξιόπιστη η Τουρκία, η ΕΕ πρέπει τώρα να πάρει το μαστίγιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Eurokinissi

Απάντηση μέσω ΕΕ στην επιστροφή του Oruc Reis. Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μισέλ, συνάντηση την Τρίτη με τον Γερμανό ΥΠΕΞ , ενδέχεται να μιλήσει και με Μέρκελ.

Με αντι-Navtex, σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και παρέμβαση στην ΕΕ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιδρά η Ελλάδα στον απόπλου του Oruc Reis, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ιδίως προς το Βερολίνο πως η Τουρκία αποδείχθηκε διπλά αναξιόπιστη και άρα πως η Ευρώπη πρέπει τώρα να πάρει το “μαστίγιο”, αφού το “καρότο” του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επιστρέφει στο Καστελόριζο, αμέσως μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο και ενώ αναμένετο η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, καθώς η Τουρκία φαίνεται πως αποθρασύνεται μετά την ήπια στάση των ηγετών της ΕΕ απέναντι της.

Εν όψει λοιπόν της Συνόδου Κορυφής της 15ης-16ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα στη μία το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ειδικότερα τον κ. Μισέλ για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και επισήμανε ότι θα θέσει στην επικείμενη Σύνοδο τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί όπως τόνισε σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης αύριο θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στον οποίο προφανώς και θα θέσει το ζήτημα, καθώς άλλωστε η Τουρκία με την κίνηση αυτή παραβιάζει και τις υποσχέσεις περί αποκλιμάκωσης που είχε δώσει στο Βερολίνο, το οποίο είχε παρέμβει στην πρώτη κρίση στα τέλη Ιουλίου.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Γιατί όπως τόνισε η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της και ενώ το κείμενο συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούσε ένα ισορροπημένο μείγμα από “καρότο και μαστίγιο”, η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της επιδιώκει το δεύτερο.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε επίσης ότι η γερμανική πλευρά προσπάθησε να συμβάλλει και συνέβαλε στην αποκλιμάκωση το προηγούμενο διάστημα, όμως τώρα πλέον υπάρχει μια αναστροφή αυτής της τάσης απο την πλευρά της Τουρκίας και διαμήνυσε ότι η γερμανική πλευρά πρέπει τώρα να δει τη σύγκρουση της Άγκυρας με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Η Τουρκία έκανε το αντίθετο, από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άρα σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να υπάρξει αποτύπωση δραστικών λύσεων, ώστε η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ το μαστίγιο και όχι το καρότο”, δήλωσε επίσης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής navtex νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Και επισήμανε ότι ήδη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Borrell, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Το δίλημμα “διάλογος ή κυρώσεις”, το ερώτημα των διερευνητικών και το επιχειρησιακό κομμάτι

Ο κ.Πέτσας άφησε λοιπόν να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά η ΕΕ θα πρέπει πλέον να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απέφυγε όμως να δηλώσει ευθέως πως ακριβώς θα κινηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα. Ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και στο θέμα των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να μη δοθεί στην Τουρκία η ευκαιρία να κατηγορήσει και από πάνω την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί το διάλογο.

Επανάλαβε πολλάκις ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και Παρασκευής έχει σημασία να συγκρατήσουν και στο εξωτερικό πως η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της.

“Όσοι πίστεψαν ότι Τουρκία εννοούσε όσα έλεγε πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, καθώς ενώ το κείμενο συμπερασμάτων μιλούσε για αποφυγή ενεργειών αντίθετων με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό για αποκλιμάκωση ώστε να ξεκινήσει διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες, και στα δύο θέματα είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην ΕΕ πίστευαν ότι θα έκανε” είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα πλέον βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους και δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου”.

Σημείωσε ωστόσο ότι: “Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών ώστε να φανεί συνέπεια και συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες για να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ή συνέχεια, υπάρχει κλιμάκωση, άρα δε χρειάζεται να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και άρα το αμέσως επόμενο συμβούλιο θα είναι σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων”.

Όσον αφορά στις διερευνητικές, ο κ.Πέτσας επισήμανε οτι είναι μέσα στην στρατηγική της Ελλάδας η οποία δεν αλλάζει, ότι η Αθήνα περιμένει να δει πως θα κινηθεί η Τουρκία και πως είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών, όμως τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί δύο γεγονότα που δεν εμπνέουν αισιοδοξία και ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα των διερευνητικών επαφών μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς εάν η χώρα μας θα απαντήσει επιχειρησιακά σε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από το Oruc Reis, ο κ.Πέτσας απάντησε λακωνικά πως θα γίνει: “ό,τι χρειαστεί”, ενώ εξέφρασε την ευχή να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η 24ωρη γραμμή επικοινωνίας στο πλαίσιο του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο ΝΑΤΟ.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα