Η απόφαση Μπουτάρη, τα προβλήματα στη ΝΔ, η Νοτοπούλου, η Καϊλή και ο…Καλεντερίδης

Η απόφαση Μπουτάρη, τα προβλήματα στη ΝΔ, η Νοτοπούλου, η Καϊλή και ο…Καλεντερίδης
Στιγμιότυπο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 Eurokinissi

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το τοπίο στη Θεσσαλονίκη ενόψει των δημοτικών εκλογών. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις η οριστικοποίηση της απόφασης Μπουτάρη εάν θα είναι ή όχι (όπερ και το πιθανότερο) υποψήφιος Δήμαρχος στη συμπρωτεύουσα. Σε διαφορετική περίπτωση η Νοτοπούλου φαβορί για υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Κινήσεις της κεντροαριστεράς για συσπείρωση γύρω από την Εύα Καϊλή, αουτσάιντερ για τη ΝΔ η Βούλα Πατουλίδου.

Άνω- κάτω είναι το πολιτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ενώ ενδεχόμενη απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι τελικά εκ νέου υποψήφιος θα πυροδοτήσει τάσεις περαιτέρω αποσταθεροποίησης με δεδομένες τις πολλαπλές υποψηφιότητες στη Νέα Δημοκρατία.

Οι πιθανότητες να μην είναι τελικά υποψήφιος ο Γιάννης Μπουτάρης είναι αυτή τη στιγμή περισσότερες, ενώ πολλοί πιέζουν τον Δήμαρχο της πόλης να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του ώστε οι παρατάξεις και τα πρόσωπα που τον στηρίζουν να μην βρεθούν ενώπιον αδιεξόδων.

Σε περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης ακούσει το περιβάλλον του και δεν θέσει υποψηφιότητα το πρόβλημα θα περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου –αναλόγως και αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με την Αυτοδιοίκηση- να «θυσιάσει» τη νεαρά υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς πολύ δύσκολα η Έφη Αχτσιόγλου θα φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση πάντα που ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι υποψήφιος, η κεντροαριστερά συζητά να συσπειρωθεί –μαζί με ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς- γύρω από την Εύα Καϊλή. Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί τόσο η Εύα Καϊλή όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αλλά να επιστρέψουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η Εύα Καϊλή, παρά τα όσα δημοσίως δηλώνει, εφόσον δεν είναι υποψήφια ευρωβουλευτής θα εξέταζε θετικά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, η πλειοψηφία της οποίας πρόσκεινται στην ευρωβουλευτή. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως –με δεδομένη τη διείσδυση στο χώρο της κεντροδεξιάς και του «απολιτίκ» κοινού- η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να μπει στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει και τη δημαρχία.

Στη Νέα Δημοκρατία, με τους κακούς χειρισμούς διαρκείας που έγιναν στο θέμα, η κατάσταση μοιάζει με κινούμενη άμμο. Μετά την άρνηση του Δημάρχου Πυλαίας-Πανοράματος Ιγνάτιου Καϊτεζίδη το κόμμα εξακολουθεί να εμφανίζεται κατακερματισμένο. Ο Πάρης Μπίλιας, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Μάκης Κυριζίδης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αισθάνονται «αδειασμένοι» και κάποιοι εξ αυτών –αναλόγως και ποιος θα είναι τελικός υποψήφιος, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβουν, αν και το Μοσχάτο εκτιμά ότι στο τέλος θα αποσυρθούν. Καθοριστικές αναμένονται οι επαφές που θα έχει κατά την επίσκεψη του για τον εορτασμό του «ΟΧΙ» στη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που καλείται και να «μαζέψει» το χώρο και να επιλέξει τον υποψήφιο του κόμματος. Κάποιοι πάντως θεωρούν ως αουτσάιντερ για την δημαρχία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, η οποία έχει απήχηση και σε μέρος των «μακεδονομάχων».

Το τοπίο γίνεται περισσότερο δύσκολο για την «γαλάζια» παράταξη από δυο τουλάχιστον υποψηφιότητες:

* Ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ακόμα και χωρίς στήριξη μπορεί να συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 10-15%! Τον Ιανουάριο, πάντως, ο Π. Ψωμιάδης έχει δίκη για τα λεγόμενα «σαρανταπεντάρια», ο ίδιος όμως φέρεται να εκτιμά ότι θα πάρει αναβολή.

* Ο Σάββας Καλεντερίδης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Νews 24/7, εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και μάλιστα έχει παραγγείλει και σχετικές μετρήσεις.

Υποψήφιος ενδέχεται να είναι και από το χώρο των «μακεδονομάχων» ο Στέργιος Καλόγηρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα