Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Καμία αμφισβήτηση για το καθεστώς νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Καμία αμφισβήτηση για το καθεστώς νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε 16 νησιά του Αιγαίου. Ποιο μήνυμα στέλνει η Αθήνα στη γείτονα χώρα, που συνεχίζει τις προκλήσεις

Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος πριν λίγες μέρες αμφισβήτησε στην τουρκική εθνοσυνέλευση την κυριαρχία της Ελλάδας σε αριθμό νησιών, έδωσε την Κυριακή (29/03) το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας ερωτηθείς για το θέμα ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται καμία αμφισβήτηση για το καθεστώς νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο.

"Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας.

"Η Ελλάδα έχει μόνο προσωρινή κυριαρχία στα νησιά"

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γείτονας χώρας, Ισμέτ Γιλμάζ έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη. Ο υπουργός τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μια σειρά από νησιά και νησίδες, στα οποία η κυριαρχία της Ελλάδας δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών. 

"Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκηση της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας" ήταν το σχόλιο του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το todayszaman.com.

Και πρόσθεσε: "Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά, τα οποία έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα, τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947".

SHARE:

24Media Network