Η Ελλάδα στηρίζει Κύπρο για τα Βαρώσια – Προβληματίζουν τα παιχνίδια τακτικής της Τουρκίας

Η Ελλάδα στηρίζει Κύπρο για τα Βαρώσια – Προβληματίζουν τα παιχνίδια τακτικής της Τουρκίας
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη Eurokinissi

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη. Ποιος θεωρεί η Αθήνα ότι είναι ο απώτερος στόχος της Άγκυρας και πως συνδέονται τα Βαρώσια με τις διερευνητικές.

Τα παιχνίδια τακτικής της Άγκυρας με τη νέα πρόκληση στα Βαρώσια της Κύπρου, την ώρα που η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας εκκρεμεί, προβληματίζουν την Αθήνα, η οποία στέκεται στο πλευρό της Λευκωσίας, που προσφεύγει στον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Κύπρος θα καταγγείλει την πρόκληση των Τούρκων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, δηλαδή στην Αμμόχωστο, όμως φαίνεται πως αποτελεί και μία κίνηση τακτικής της Άγκυρας προκειμένου να σπάσει το μέτωπο Ελλάδας- Κύπρου. Αυτό θέλει να ξεκαθαρίσει η Αθήνα ότι δε θα συμβεί. Πολλώ δε μάλλον εν όψει των διερευνητικών επαφών, η έναρξη των οποίων εξαρτάται από την Άγκυρα.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει την ατζέντα των διερευνητικών πέραν των θαλασσίων ζωνών δηλαδή να θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, αλλά και θέματα γκρίζων ζωνών και μειονότητας. Για το πρώτο ζήτημα μάλιστα φέρεται να έχει την κατανόηση τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ. Για αυτό και ο κ.Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση χθες με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών είναι αποκλειστικά ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, αλλά και διαμήνυσε ότι η μπάλα για τον ορισμό ημερομηνίας βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα