Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο ρόλος Σκανδαλίδη και οι ημερομηνίες

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης EUROKINISSI

Παραμένει το μούδιασμα αλλά ξεκινούν σταδιακά οι πολιτικές διεργασίες. Κομβικοί ρόλοι για τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη

Τα στελέχη, οι ψηφοφόροι, οι φίλοι , με λίγα λόγια ο κόσμος του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει ακόμη συνέλθει από σοκ και μετέπειτα την έντονη συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Το «παγωμένο» κλίμα θα συνεχίσει να επικρατεί στον χώρο και τα επόμενα 24ωρα, ενώ εκκρεμεί και η ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή ως φόρος τιμής στην πρόεδρο του 3ου κόμματος του κοινοβουλίου. Όμως ήδη από σήμερα και σίγουρα από Δευτέρα θα αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα τόσο αναφορικά με την περεταίρω λειτουργία του κόμματος όσο και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Είναι σαφές ότι για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1,5 μήνα το ΚΙΝ.ΑΛ θα βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση, αφού οι 6 υποψήφιοι συνιστούν διαφορετικά κέντρα (δυνητικής) εξουσίας. Παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις όλων το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η ρητορική περί ενότητας και σύμπνοιας του χώρου.

ADVERTISING

Υφίσταται πάντως μια στοιχειώδη βάση συνεννόησης αφού τα βασικά ζητήματα της πολιτικής λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής σε σημαντικό βαθμό καλύπτονται με θεσμικό τρόπο. Δηλαδή είτε από τα προβλεπόμενα στο καταστατικό σχετικά με την κομματική λειτουργία είτε από όσα ορίζονται στον Κανονισμό της Βουλής σε σχέση με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα

Όσον αφορά την τελευταία, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής διαθέτει δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που δεν είναι υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές. Πρόκειται για τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη, που αντικατέστησε ήδη από τις 12 Ιανουαρίου τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τον Μιχάλη Κατρίνη που είναι ο δεύτερος κατά σειρά. Ο Κώστας Σκανδαλίδης θεσμικά μπορεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Κ.Ο του κόμματος σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακόμη και σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπως και να εκτελέσει τα χρέη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο ρόλος Σκανδαλίδη και οι ημερομηνίες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης EUROKINISSI

Πρόκειται για έναν ρόλο που ένα έμπειρο στέλεχος όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης μπορεί να επιτελέσει και με πολιτικά κριτήρια. Έτσι όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ομοθυμία όλων των υποψηφίων ως προς το πρόσωπό του. Γεγονός που ενισχύεται από το ότι η υιοθέτηση σεναρίων αντικατάστασής του από άλλο βουλευτή μάλλον θα εγείρουν διαφωνίες που το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Στηνκοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αντικατοπτρίζονται άλλωστε οι συσχετισμοί που υπάρχουν συνολικά στο κόμμα.

Θυμίζουμε ότι στα 21 μέλη της Κ.Ο, θα προστεθεί πλέον και η Τόνια Αντωνίου, Η πρώτη επιλαχούσα δηλαδή στην Β3 Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών όπου εκλέχθηκε το 2019 η Φώφη Γεννηματα, οπότε αυτοδίκαια καταλαμβάνει την έδρα.

Η εκλογική διαδικασία

Όσον αφορά τον κομματικό μηχανισμό, το βάρος της ευθύνης της λειτουργίας του κόμματος πέφτει στον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής «έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεών τους και των κατευθύνσεων του/της Προέδρου».

Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ δεν εμπλέκεται άμεσα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας που έχει οριστεί να γίνει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτή ανήκει στην 11 μελή Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία σύμφωνα με το άρθρο 31 του κατασταστικού «είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση».

Παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να τεθεί – από κάποιους υποψηφίους – θέμα «μετακίνησης» των ημερομηνιών για την εκλογή προέδρου, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου της Φώφης Γεννηματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και είναι «γκρίζο» το αν η απόφαση για κάτι τέτοιο ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ.

Πάντως το σενάριο της αναβολής αυτή δεν φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει. Αρχικά για πρακτικούς λόγους αφού θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκλογή προέδρου στα μέσα Ιανουαρίου αφού παρεμβάλλεται η περίοδος των Χριστουγέννων. Επίσης πλειοψηφική και κυρίαρχη ανάμεσα στους υποψηφίους φαίνεται είναι η άποψη πως το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηγεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, Εκλογές ΚΙΝΑΛ
SHARE:

24Media Network