Η “επόμενη μέρα” στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές του Τσίπρα – Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί στην Κ.Ε

Η “επόμενη μέρα” στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές του Τσίπρα – Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί στην Κ.Ε
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ποιοί προηγούνται στην σταυροδοσία. Πως φαίνεται να διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Οι άμεσοι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Στην «επόμενη ημέρα» και την άμεση αξιοποίηση της οργανωτικής του μεγέθυνσης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 15ης Μάη στρέφει το βλέμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των 300 στελεχών που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ποιοι προηγούνται σε σταυρούς για την Κ.Ε

Η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι. Πάντως την «πρωτιά» στην Αττική, που εκλέγει 150 (δηλαδή τα μισά) μέλη της Κ.Ε φαίνεται πώς έχει «καπαρώσει» η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Μέσα στους πρώτους 10 υποψήφιους περιλαμβάνονται ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου, ο τομεάρχης Μεταφορών Νίκος Παππάς, ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Από τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ομπρέλλα ψηλά στην κατάταξη είναι ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, η Θεανώ Φωτίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν βρίσκονταν στη πρώτη 10άδα.

Πρώτη σε σταυρούς στην Αττική η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Στην Κεντρική Μακεδονία τις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Θεοδώρα Τσάγκρη με την τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου. Στην Κρήτη το «δίδυμο» που θήτευσε επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργείο Υγείας καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις. Πρώτος σε σταυρούς αναδεικνύεται ο Παύλος Πολάκης και ακολουθεί ο Ανδρέας Ξανθός. Στην Ήπειρο πρωτεύει η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στην Πελοπόννησο η πρώτη θέση ανήκει στον τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Στην Στερεά Ελλάδα «μπροστά» είναι ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης, ο Θάνος Μωραϊτης προηγείται στην Δυτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο ο Γιάννης Μπουρνούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπήρχαν έως αργά το βράδυ, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτυπωθεί ένας συσχετισμός δύναμης των τάσεων ανάλογος με αυτόν του Συνεδρίου. Δηλαδή περίπου το 70 με 75% θα καταλαμβάνουν οι τάσεις που στήριξαν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγές στο κόμμα ενώ η τάση της «Ομπρέλλας» που είχε σημαντικές ενστάσεις αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 25 με 30%. Καθοριστική περιφέρεια για τον καθορισμό των συσχετισμών είναι φυσικά αυτή της Αττικής όπου υπήρξαν περισσότεροι από 500 υποψήφιοι.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα καθορισθεί μόνον από τους σταυρούς προτίμησης αλλά και από τα θεσμικά μέτρα που αποφασίστηκαν στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών αλλά και οι ποσοστώσεις που προβλέπονται για τα στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τον αριθμό των βουλευτών.

Η «επόμενη ημέρα»

«Ο μετασχηματισμός, η ανανέωση, η ανασυγκρότηση του κόμματος ξεκινάει τη Δευτέρα» είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, και οι πληροφορίες θέλουν να το …εννοεί. Έτσι λοιπόν το επόμενο διάστημα στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που ανανέωσε με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του, είναι η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν πιθανότατα και αλλαγές προσώπων σε θέσεις και τομείς ευθύνης. Πάντα – φυσικά- στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα και με στόχο την διεκδίκηση της πρωτιάς στην επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής.

Ό άμεσος πολιτικός – οργανωτικός στόχος πάντως, όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας είναι «η σύνδεση του κομματικού δυναμικού με τους βασικούς ιστούς της κοινωνίας». Πράγμα που σημαίνει – σύμφωνα πάντα με τις δηλώσει του προέδρου του κόμματος- «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέσα στα κινήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέσα στα συνδικάτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του πρέπει να είναι μέσα στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στη νέα γενιά, στα πανεπιστήμια, εκεί που ζει και αναπνέει η κοινωνία την οποία θέλουμε να εκφράσουμε».

Όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, ένα από τα ζητούμενα στην νέα κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η διαμόρφωση ενός λειτουργικού «ψηφιακού κόμματος». Πρόκειται για ένα ζήτημα που στην Κουμουνδούρου θεωρείται μεγάλης σημασίας. Με το σκεπτικό ότι θα δώσει την δυνατότητα σε κοινωνικές ομάδες που είναι αποκλεισμένες από την πολιτική δράση για αντικειμενικούς λόγους να μετάσχουν. Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει αρκετές φορές δημόσια για τους νέους ανθρώπους που λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας αναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες και έχουν ταυτόχρονα οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα