Κέρδισε το στοίχημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Κέρδισε το στοίχημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο μύνημα του μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών Eurokinissi

Ξεπέρασε τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη της ηγεσίας. Τα 172.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν βέβαιη την νίκη στις εκλογές δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος.

Άκρως επιτυχημένη σε κομματικό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται στην Κουμουνδούρου η πρωτόγνωρη διαδικασία της ανάδειξης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση. Η συμμετοχή των 150.000 πολιτών στις 1000 κάλπες που στήθηκαν χθες σε όλη την χώρα εκτιμάται ως ένα εμφατικό μήνυμα για την πολιτική αλλαγή, αλλά και ως ένα κερδισμένο πολίτικό στοίχημα. Τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, που – ως ο μόνος υποψήφιος- επανεκλέχθηκε στην θέση του προέδρου, έφερε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ μία σημαντική πολιτική και οργανωτική «προίκα»: Τον υπερδιπλασιασμό των μελών του. Οι νέες εγγραφές προκύπτουν από τους πολίτες που μετείχαν ψηφίζοντας στην «κάλπη του προέδρου», έχοντας την δυνατότητα της ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της ψηφοφορίας.

Έτσι από τα 62.000 μέλη που βρίσκονταν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο πλέον αριθμούν 172.000, αν συνυπολογίσει κανείς και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην νεολαία και στο εξωτερικό. Ένας αριθμός που θεωρείται πως «γεφυρώνει» το χάσμα ανάμεσα στην κομματική δύναμη και την πολιτική επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος που είχε θέσει για το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ήττα στις εκλογές του 2019.

Ενθουσιασμος στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η χθεσινή διαδικασία πάντως φαίνεται ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ουδέποτε πριν τις εσωκομματικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ο διπλασιασμός των οργανωμένων δυνάμεων ήταν ο βασικός στόχος. Δηλαδή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσουν στις 120.000. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή των 150.000 εκ των οποίων 110.000 ήταν νέα μέλη που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα, συνιστά μια «επίδοση» μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Επόμενος σταθμός οι εκλογές

Την ίδια στιγμή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια σημαντική αύξηση της δυναμικής του που γίνεται αντιληπτή από την ηγεσία του ως εφαλτήριο για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην επόμενες εκλογές. Μια εξέλιξη που θεωρείται προϋπόθεση για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα φέρει την πολιτική αλλαγή στην χώρα.

Αυτή την διάσταση τόνισε στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Κάνοντας μία αριθμητική αναγωγή συγκρίνοντας την περίοδο του 2015-2016 με το σήμερα, σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης».

Οι επερχόμενες κάλπες της απλής αναλογικής άλλωστε είναι και ο …επόμενος στόχος. Αφού πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει την προσοχή του στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που εντάσσεται στον κομματικό μηχανισμό. Ιδίως από την στιγμή που η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ακόμη και αν ο Κ.Μητσοτάκης τηρήσει την δέσμευσή του και πραγματοποιήσει τις εκλογές την Άνοιξη του 2023. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η εκλογική διαδικασία της Κυριακής συνέβαλε στην εγρήγορση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλέον «ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία». Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκλογή του ευχαριστώντας όσους «με τίμησαν προσωπικά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα