Η κυβέρνηση που θα βλέπει τα τρακτέρ να περνούν

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών EUROKINISSI

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη την “απόβαση” με τρακτέρ στην Αθήνα, καθώς ο Χρυσοχοϊδης αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια

Παρά την απόπειρα της κυβέρνησης να στήσει το δικό της “μπλόκο”, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να έρθουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα. Ως εκ τούτου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποχώρησε και διαπραγματεύεται απλώς τους όρους υλοποίησης του αγροτικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κινητοποίηση της Τρίτης αναμένεται να λάβουν μέρος 5.000 αγρότες, με 260 τρακτέρ, εκ των οποίων τα 150 από τη Θεσσαλία.

Οι περισσότεροι αγρότες φυσικά θα κατέβουν με λεωφορεία. Στόχος είναι να παραμείνουν για μία ημέρα στο Σύνταγμα, διεκδικώντας πιο δραστικές λύσεις για το υψηλό κόστος παραγωγής. Κύριο αίτημα των αγροτών υπενθυμίζεται ότι παραμένει το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους κατοίκους της Αθήνας”, ξεκαθάρισε πάντως ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής, Ρίζος Μαρούδας.

Εξ ου άλλωστε και κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αγρότες που θα μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ θα συναντηθούν στο Κάστρο Βοιωτίας (οι εκ του βορρά ορμώμενοι) και στα Μέγαρα (από την Πελοπόννησο και δυτική Ελλάδα).

Από τα δύο αυτά σημεία συνάντησης, με  συνοδεία περιπολικών και συγκεκριμένο δρομολόγιο, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε “απόβαση” στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ οι αγρότες της Μακεδονίας ετοιμάζουν και μπλόκα σε τελωνεία.

Το μπλόκο Χρυσοχοΐδη και πως… ξεμπλόκαρε

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε επιχειρήσει “μπλόκο” στη διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα με τρακτέρ .

Κατά τη συνάντηση που είχε με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το μεσημέρι της Παρασκευής (16/02), ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε δηλώσει αρνητικός στο να μεταβούν με τρακτέρ οι αγρότες στην Αθήνα. Αντί αυτού τους είχε προτείνει να μετακινηθούν με ΙΧ και λεωφορεία, για να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες όμως ξεκαθάρισαν ότι θα κατέβουν στην Αθήνα και με ΙΧ και με λεωφορεία και με τρακτέρ. Κατόπιν τούτου ξεκίνησαν χθες νέες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Πάντως πλέον η κυβέρνηση δεν συζητά το εάν θα κατέβουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, αλλά πόσα και από ποιο δρομολόγιο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ξορκίζει την κλιμάκωση των μπλόκων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων.

“Η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά άλλο πράγμα είναι η παρεμπόδιση”, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη την εφαρμογή του νόμου.

Το Μαξίμου επιμένει: Ουκ αν λάβουν οι αγρότες παρά του μη έχοντος

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα και σίγουρα όχι για το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας, αναφέρθηκε στη συνάντηση του με αντιπροσωπεία των αγροτών την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκαν δύο επιπλέον μέτρα στήριξης των αγροτών:

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία. Και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

“Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε όμως ότι: “Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα