Η ΝΔ, το ΕΛΚ, η προεδρία της Κομισιόν, ο Βαυαρός και ο Φινλανδός

Η ΝΔ, το ΕΛΚ, η προεδρία της Κομισιόν, ο Βαυαρός και ο Φινλανδός
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ AP

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αναγνώρισε τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με την εκλογή Μεϊμαράκη στην αντιπροεδρία της ΚΟ του ΕΛΚ, ενώ τα παζάρια για την προεδρία της Κομισιόν συνεχίζονται. Ο ρόλος Ορμπάν και πως εμπλέκεται η συζήτηση για την ΕΚΤ

Μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές, η αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει σαφώς… αναβαθμιστεί όπως δείχνει και η χθεσινή εκλογή του επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αντιπροεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Ευρωβουλή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης με την εκλογή του το ΕΛΚ όχι μόνον αναγνωρίζει τη μεγάλη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παράταξη της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των εθνικών εκλογών.

Μάλιστα η ΝΔ έχει να πάρει αντιπροεδρία στην ΚΟ του ΕΛΚ από τη δεκαετία του ’90, με τον Κώστα Καραμανλή που είχε λαβει τιμητικα αυτή τη θεση. Προφανώς έπαιξε ρόλο και το ότι η ΝΔ έστειλε στη χθεσινή ψηφοφορία τον κ.Μεϊμαράκη που είναι πρώην πρόεδρος του κομματος και σημαντικό στέλεχος. Σημειωτέον ότι η αντιπροεδρία σημαινει και συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στο ΕΛΚ και ενδέχεται ο κ.Μεϊμαράκης να αναλάβει τις σχέσεις του ΕΛΚ με τα εθνικά κοινοβουλία, καθώς είναι και πρώην πρόεδρος της ελληνικής Βουλής.

Το θέμα όμως που απασχολεί κυρίως το ΕΛΚ είναι τι μέλλει γενέσθαι με την προεδρία της Κομισιόν, καθώς οι ισορροπίες δεν είναι απλές για το Μάνφρεντ Βέμπερ παρά την πρωτιά της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και σε αυτές τις εκλογές, αν και με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2014. Το ΕΛΚ έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη στήριξη του στο Βαυαρό πολιτικό, και η ΝΔ βεβαίως δια του κ.Μεϊμαράκη έχει επαναλάβει ότι το ΕΛΚ ως πρώτο κόμμα πρέπει να έχει την προεδρία της Κομισιόν και πως ο Spitzenkanditat Μάνφρεντ Βέμπερ πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Η Άνγκελα Μέρκελ που είναι κοινό μυστικό ότι δεν συμπαθεί καθόλου το Βαυαρό και ότι ήταν πρόθυμη να τον “πουλήσει” για την προεδρία της Κομισιόν ώστε να βάλει άνθρωπο της επιλογής της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (και δη το σημερινό διευθυντή της Deutsche Bank, Γιενς Βάιντμαν), στήριξε μαζί με τους λοιπούς ηγέτες του ΕΛΚ στην πρόσφατη σύνοδο το Βέμπερ. Πληροφορίες από γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς η Μέρκελ θα είναι ευχαριστημένη με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας, Έρκι Λίκανεν, τον οποίο άλλωστε άπαντες οι οικονομολόγοι θεωρούσαν τον επικρατέστερο διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξάλλου έχει τώρα και άλλους πονοκεφάλους, μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την προεδρία του κυβερνητικού της εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών λόγω του κακού αποτελέσματος των ευρωεκλογών: Για μόλις τέταρτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της η Γερμανία ενδέχεται να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια “προσπεράσματος” του Βέμπερ αφορούσαν κυρίως είτε να περάσει η προεδρία της Κομισιόν στους Σοσιαλδημοκράτες και τον Τίμερμανς, είτε να την πάρει στελέχος του ΕΛΚ αλλά όχι ο Spitzenkandidat και δη ο Μισέλ Μπαρνιέ. Το ΕΛΚ πάντως επιμένει πως θα έχει εκείνο την προεδρία και το Ευρωκοινοβούλιο είναι αρνητικό σε επιλογή κάποιου που δεν ήταν Spitzenkandidat, δηλαδή υποψήφιος κόμματος για την προεδρίας της Κομισιόν. Και η ΝΔ προφανώς τάσσεται με την άποψη ότι πρέπει η προεδρία σε κάθε περίπτωση να ανήκει στο ΕΛΚ και όπως αναφέρθηκε στηρίζει Βέμπερ, αν και οι σχέσεις και με τον Μπαρνιέ είναι επίσης πάρα πολύ καλές. Ο Βέμπερ όμως ήδη έχει κλείσει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μείωση των στόχων για το πρωτογενές στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θέλει πρόεδρο της Κομισιόν από τη δική της πολιτική οικογένεια, εκτιμώντας ότι θα μπορεί να περάσει καλύτερα τις ελληνικές θέσεις.

Tο ΕΛΚ επανεξέλεξε τον κ.Βέμπερ ως επικεφαλής της ευρωομάδας του εκφράζοντας έτσι τη στήριξη του και τώρα ενισχυμένος ο Βαυαρός αναζητά συμμαχίες προκειμένου να διασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν. Η αναστολή της ιδιότητας μέλους του Fidesz, του κόμματος του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή τις “ψεκασμένες” επιθέσεις κατά του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε περιπλέξει τα πράγματα και τότε ο Βέμπερ αφού είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει στους Ούγγρους, δήλωνε ότι δε θέλει να εκλεγεί με τις ψήφους του Όρμπαν.

Το Fidesz όμως στήριξε χθες την επανεκλογή Βέμπερ, κάνοντας μία μεγάλη στροφή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο Ορμπάν είχε κατηγορήσει τον Βέμπερ ότι δεν σέβεται τον ουγγρικό λαό και ως εκ τούτου δεν είναι ο κατάλληλος για να ηγηθεί του ΕΛΚ. Σημειωτέον ότι είχε ανασταλεί η ιδιότητα μέλους του Fidesz δεν είχε διαγραφεί όμως και οι 13 ευρωβουλευτές του παραμένουν στην ΚΟ του ΕΛΚ. O πονοκέφαλος όμως του Βέμπερ τώρα είναι πως το Fidesz θέλει το πόστο που κατείχε στην Ευρωβουλή ο David McAllister (CDU) δηλαδή του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Βέμπερ εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει τα παζάρια με τα υπόλοιπα κόμματα, ενδεχομένως και στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας, καθώς θα χρειαστεί περισσότερους από έναν συμμάχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα