Η ΝΔ ξορκίζει τα εσωκομματικά της διλήμματα

Η ΝΔ ξορκίζει τα εσωκομματικά της διλήμματα
Ευρωκίνηση

Μετά τις αντιδράσεις δελφίνων στην παραμονή του μεταβατικού Βαγγέλη μέχρι το συνέδριο του 2016 και την “απειλή” Μεϊμαράκη για εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου, κίνημα βουλευτών και στελεχών κατά της εσωστρέφειας, προδιαθέτει για μία ενδιαφέρουσα μάχη στην πολιτική επιτροπή, με τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος του (όχι και τόσο) προσωρινού προέδρου

Τα εσωκομματικά της διλήμματα καλείται να ξορκίσει κατά την αυριανή συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής η Νέα Δημοκρατία, μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο με αφορμή το χρόνο και τον τρόπο εκλογής του επόμενου προέδρου.

Οι αντιδράσεις δελφίνων (της σκληρής -και σαμαρικής- δεξιάς και του φιλελεύθερου χώρου) στην παραμονή του μεταβατικού Βαγγέλη Μεϊμαράκη μέχρι το συνέδριο του 2016 και κυρίως στην αλλαγή του “γηπέδου” ανάδειξης αρχηγού, προκάλεσαν τη δυσφορία του νυν προέδρου. Ο κ.Μεϊμαράκης και χθες επέμενε σε συνομιλητές του πως εφόσον δεν έχει μία ευρύτερη εντολή για να διαχειριστεί τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία κρίσιμη περίοδο (που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και κάλπες το Σεπτέμβριο) και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, θα προτείνει στην πολιτική επιτροπή εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου.

Και αυτό ενώ η απειλή για άμεση έναρξη της διαδικασίας διαδοχής είχε ήδη προκαλέσει κίνημα στελεχών του κόμματος και της νεολαίας, καθώς και βουλευτών κατά της εσωστρέφειας και υπέρ της παράτασης της θητείας Μεϊμαράκη, χωρίς όμως χρονοδιάγραμμα. Περισσότεροι από 50 βουλευτές της ΝΔ (δηλαδή τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής ομάδας) υπέγραψαν χθες κείμενο με το οποίο ζητούσαν την παραμονή Μεϊμαράκη στην ηγεσία αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των διαφωνούντων δελφίνων για προσωπικές στρατηγικές.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών που υπέγραψαν ανήκουν στο καραμανλικό στρατόπεδο δεν είναι προφανώς τυχαίο. Υπογραφή έβαλαν πάντως και σαμαρικοί βουλευτές, καθώς παρά την ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά για τη συνέντευξη Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει η διαδοχή τώρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ωστόσο είχε τηλεφωνικές επαφές από το απόγευμα της Τρίτης με τον Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του οποίου μάλιστα βρέθηκε πριν μεταβεί χθες στη Βουλή για την ψηφοφορία επί του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Εκτός από το κίνημα των βουλευτών, ρόλο παίζει και η στάση της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της οποίας Σάκης Ιωαννίδης επίσης προκρίνει την αποφυγή εσωκομματικών εκλογών τώρα και την παραμονή Μεϊμαράκη. Η ΟΝΝΕΔ έχει 17 μέλη στην πολιτική επιτροπή και ελέγχει πολύ περισσότερα.

Αλλά και μικρότερες ομάδες, όπως η επονομαζόμενη ομάδα Πούλιτζερ (Οικονόμου- Τοκάκης θα μιλήσουν στην πολιτική επιτροπή και συνομιλούν με περίπου 30 μέλη της) στο δίλημμα “διαδοχή τώρα ή παράταση” τάσσονται στο πλευρό Μεϊμαράκη.

Παρόλα αυτά οι ισορροπίες στην πολιτική επιτροπή είναι αρκετά ρευστές και η στάση των σαμαρικών αναμένεται να παίξει ρόλο, ενώ πέραν του αριθμητικού ζητήματος πολιτικά έχει ενδιαφέρον εάν και πως θα τοποθετηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Η βουλευτής Α Αθήνας διαφωνεί όχι με την παραμονή Μεϊμαράκη αλλά με την αλλαγή τρόπου εκλογής προέδρου, έχοντας πικρή προσωπική πείρα από το 2009.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα