Η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: Κυριαρχία Μητσοτάκη, πιο χαμηλά οι σαμαρικοί- αδωνικοί

Η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: Κυριαρχία Μητσοτάκη, πιο χαμηλά οι σαμαρικοί- αδωνικοί
Φωτογραφία από την τρίτη ημέρα εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ Eurokinissi

Το 80% των μελών της νέας ΠΕ της ΝΔ ανήκουν στην ευρύτερη επιρροή του προέδρου. Παρουσία κατέγραψαν Σαμαράς- Γεωργιάδης, όχι όμως αυτή που ήθελαν. Δεν κατέβηκαν συντονισμένα οι καραμανλικοί σκοπίμως

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 12ου συνεδριου για τη νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας επισφραγίζουν όπως ήταν βέβαια και αναμενόμενο την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα, προσφέρουν όμως και μερικά ακόμη χρήσιμα συμπεράσματα.

Περίπου το 80% των μελών της νέας ΠΕ ανήκουν στην ευρύτερη επιρροή του προέδρου, χωρίς όμως να είναι όλοι σκληρά μητσοτακικοί, καθώς η πλευρά της ηγεσίας κινήθηκε έξυπνα και συμπεριέλαβε στη γραμμή της στελέχη από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες.

Στις πρώτες θέσεις βεβαίως φρόντισε να εκλέξει καθαρά μητσοτακικούς. Πρώτος σε σταυρούς στη νέα ΠΕ αναδείχθηκε ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος από το στενό περιβάλλον Μητσοτάκη. Δεύτερος ο επίσης μητσοτακικός Μπάμπης Σιάτρας. Τρίτος ο αβραμοπουλικός Γιώργος Κατσαούνος, που ήταν πρώτος στην προηγούμενη ΠΕ η οποία είχε εκλεγεί στο συνέδριο του 2016. Τέταρτος ο Γιώργος Στεργίου του Κωστή Χατζηδάκη.

Στην έβδομη θέση εξελέγη ο καραμανλικός Διομηδης Νταούλας, διευθυντής του γραφείου του τομεάρχη Υποδομών και βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι όπως είχε γράψει το News 24/7, οι καραμανλικοί σκοπίμως δεν κατέβηκαν συντεταγμένα ως ομάδα, διότι σε αυτή την περίπτωση δε θα πήγαιναν προφανώς για να εκλέξουν μόνο 10-15 μέλη και εάν συνεβαινε αυτό θα κατηγορούνταν ενδεχομένως για αντιπολιτευση στο Μητσοτάκη.

Εκείνοι που κινήθηκαν ως ομάδα ήταν οι σαμαρικοι, με Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη να λειτουργούν από κοινού, ωστόσο αν και κατάφεραν να εκλέξουν έναν αξιόλογο αριθμό μελών της επιρροής τους, ουδείς εξελέγη στην πρώτη δεκάδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο μέλη της ΠΕ που είναι οι πιο στενοί άνθρωποι του περιβάλλοντος Γεωργιάδη (Χρόνης, Σταμουλης) εξελέγησαν κάτω από την 30η θέση.

Αξιόλογη παρουσία κατέγραψαν τέλος οι ντορικοι με τουλάχιστον 15 στελεχη καθαρά δικής τους γραμμής ( (Ιωακειμίδης, Τσιατσιάμης, Βράντζας, Αργυρίου, Μωυσιάδης, Κασιμάτη, Γιαμουστάρη κα).

Σημειωτέον ότι υπήρξε σημαντική ανανέωση της ΠΕ  και διότι εστάλη μήνυμα από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ να μην θέσουν υποψηφιότητα όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή θέλουν να ειναι στη λίστα του κόμματος προς αξιοποίηση σε κρατικές θέσεις μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα ο δεύτερος σε σταυρούς στην προηγούμενη ΠΕ , πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, δήλωσε και επίσημα ότι δεν έθεσε υποψηφιότητα για το κομματικό όργανο καθώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών. 

https://www.news247.gr/download/2992//779000/politikiepitropi.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα