Η νέα πρόταση της πΓΔΜ για το όνομα: "Ilidenska Republika Makedonija"

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ
O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ AP

Την νέα αυτή πρόταση κατέθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα κατά την χθεσινή συνάντησή τους. "Η σειρά των λέξεων έχει πολύ μεγάλη σημασία", όπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές

"Ilidenska Republika Makedonija" είναι το όνομα που κατέθεσε ως νέα πρόταση η πλευρά των Σκοπίων, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται, η πρόταση αυτή, αφορά ονομασία, erga omnes, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Μέχρι σήμερα, το όνομα "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας", ήταν αυτό που αναφερόταν συχνότερα, ό,ως, σύμφωνα με πηγές του News 24/7, κατά την χθεσινή τους συνάντηση, ο Ζάεφ κατέθεσε την νέα αυτή πρόταση.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά, με βάση τη συγκεκριμένη σειρά των λέξεων.

Ωστόσο, αν η λέξη "Ilidenska" ερχόταν δίπλα στη λέξη "Makedonija", ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτέλεσει βάση συζήτησης.

O προσδιορισμός "Ilidenska", προέρχεται από την ημέρα του Προφήτη Ηλία (2 Αυγούστου), η οποία αποτελεί την  απαρχή της εξέγερσης κατά των Οθωμανών. Η 2α Αυγούστου είναι, επίσης, εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ilindenska Republika: Η Μακεδονία που οραματίζονταν οι Σλαβόφωνοι στην Εξέγερση του Ίλιντεν

Τσίπρας σε Ζάεφ: Αυτά θέλω για να φέρω στην ελληνική Βουλή την συμφωνία

Μέι για Σκοπιανό: Οφέλη και στις δύο χώρες με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Στα χέρια του Ζάεφ η λύση

SHARE:

24Media Network