Η νεολαία στον κάλαθο των αχρήστων- Η κατάργηση της ΓΓ Νέας Γενιάς και τα χαμένα κονδύλια

Η νεολαία στον κάλαθο των αχρήστων- Η κατάργηση της ΓΓ Νέας Γενιάς και τα χαμένα κονδύλια
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει Εθνική Στρατηγική για θέματα νεολαίας. Πώς καταργήθηκε σε μία νύxτα η ΓΓ Νέας Γενιάς από το επιτελικό κράτος και γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθούν πολύ μεγάλα ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 και την αλλαγή στο πηδάλιο της χώρας μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, στην Ελλάδα υπήρχε και λειτουργούσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Με το νόμο όμως περί επιτελικού κράτος (το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκης) η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία αντικαταστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δία Βίου Μάθησης. Για την ακρίβεια καταργήθηκε και οι υπηρεσιακές της δομές απορροφήθηκαν από την ήδη υπάρχουσα Γενική Γραμματεία Δία βίου μάθησης που μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου μάθησης.

Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει ως μία ακόμα πολιτική επιλογή. Η νέα κυβέρνηση έκρινε ότι η νέα Γενική Γραμματεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική, ειδικά αν περιορίσει τα ενδιαφέροντά της και τις πολιτικές της στα θέματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, όπως άλλωστε προκύπτει από τον τίτλο της.

Μία όμως πιο προσεκτική προσέγγιση των πραγμάτων αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διάλυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αφήνει τη χώρα για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς δημόσιο φορέα που θα ασχολείται με τις πολιτικές για τoυς νέους. Είναι μάλιστα σαφές ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συγκεκριμένη “έλλειψη”.

Χάνονται πολλά χρήματα

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αφορούν πολιτικές για τη νεολαία. Οταν λέμε πολιτικές για τη νεολαία, δεν εννοούμε μόνο πολιτικές για την εκπαίδευση αλλά δράσεις για θέματα πολύ ευρύτερα όπως είναι η πρόσβαση των νέων σε δομές υγείας, η ισότητα, η πρόσβαση σε τομείς της τέχνης και του πολιτισμού κτλ.

Το νέο πακέτο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα νεότητας (που αφορά τη χρονική περίοδο από το 2021 μέχρι το 2027) είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και θα φτάσει να ξεπερνά συνολικά ακόμα και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές με άριστη γνώση του θέματος στο News 24/7, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει παρά ελάχιστα από αυτά, ίσως και τίποτα.

Και αυτό για τον πολύ απλό λόγο του ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον Εθνική Στρατηγική για τα θέματα νεότητας, στοιχείο που οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν εθνικές δράσεις και σχέδια (πάντα με προϋπόθεση να υπάρχει δεκαετής προγραμματισμός και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογης). Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να πείσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ότι τα χρήματα που θα της δοθούν θα πιάσουν τόπο.

Παράλληλα, με το νόμο περί επιτελικού κράτους χάνονται και τα 10 εκ. ευρώ τα οποία η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αντλούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα χρήματα αυτά δεν αντικαταστάθηκαν από κάποιο άλλο κονδύλι. Eπίσης, καταργείται η διεύθυνση Εθνικής Στρατηγικής (στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος του Υπουργείο Παιδείας) ενώ “έπεσε” και το site στο οποίο υπήρχαν όλα τα σχετικά στοιχεία με αναλυτικές λεπτομέρειες (www.neagenia.gr).

Κερασάκi στην τούρτα: Στις 16 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Εθνική Ομάδα Διαλόγου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη να διαθέτει η χώρα εθνική στρατηγική για τη νεολαία η οποία όμως είχε καταργηθεί μόλις ένα χρόνο πριν από την ίδια!

Άξιο προσωπικό χωρίς αντικείμενο

Ολα αυτά γίνονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν όλες τις φοβερές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. Στο διάστημα της κρίσης υπολογίζεται ότι έφυγαν για το εξωτερικό περίπου 500.000 νέοι Ελληνες, γεγονός που έβαλε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας τη φράση brain drain. Tην ίδια ώρα η ανεργία των νέων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ τα πράγματα δείχνουν να γίνονται χειρότερα λόγω της πανδημίας. Η επισφάλεια, όχι μόνο η εργασιακή, γίνεται κανόνας και όχι εξαίρεση.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον Εθνική Στρατηγική για τους νέους. Και όλα αυτά ενώ το 2018 η τότε Εθνική Στρατηγική αποτυπώθηκε γραπτώς σε 148 σελίδες στο Πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ενδυνάμωση των Νέων. Ήταν δε μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η Ελλάδα διέθετε συγκεκριμένο μπούσουλα γι’ αυτά τα θέματα (η πρώτη ήταν τη διετία 1998-2000), γεγονός που χαιρέτησαν κατά τη σχετικη παρουσίασή και τα 27 υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τέλος, στην προηγούμενη Γενική Γραμματεία απασχολούνταν περίπου 20 με 25 άτομα. Με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2019, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους παραμένουν χωρίς αντικείμενο. Και όμως, όπως είχε αποδειχθεί κατά την προηγούμενη περίοδο, πρόκειται για στελέχη με χρήσιμες ιδέες, πολύ καλά βιογραφικά και εργασιακό ζήλο, στελέχη που κατάφεραν να παράξουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ακόμα και η Βουλγαρία, κράτος με σαφώς λιγότερες οικονομικές δυνατότητες από το ελληνικό, έχει ολόκληρο υπουργείο που ασχολείται με τα ζητήματα των νέων ανθρώπων. Η Ελλάδα, εν έτει 2020, “εξαφάνισε” ακόμα και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και η Δια Βίου Μάθηση δεν μπορεί να είναι τα μοναδικά θέματα που απασχολούν την ελληνική νεολαία τον 21ο αιώνα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα