Η οικονομία σε πρώτο πλάνο, ξανά

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο, ξανά

Να ξεδιπλώσει την κυβερνητική αφήγηση περί «εξόδου της χώρας από την επιτροπεία» θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και την συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Να στρέψει τα φώτα και την δημόσια ατζέντα στις «θετικές ειδήσεις» που προκύπτουν από το μέτωπο της οικονομίας θα επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, δρομολογώντας ταυτοχρόνως σκληρή σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία είχε αιτηθεί η ΝΔ αμέσως μετά την συνομολόγηση της συμφωνίας στο Eurogroup, με την οποία έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση.

Μήνυμα στην κοινωνία

Η συγκεκριμένη συζήτηση, στην συγκεκριμένη συγκυρία, μάλλον εξυπηρετεί τον πολιτικό, αλλά και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τουλάχιστον λένε στο News 24/7 υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Κι αυτό διότι προκύπτει σε μία στιγμή, κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί, ούτως ή άλλως, να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και, κυρίως, τα βλέμματα της κοινωνίας στις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι… «προσεχώς καλύτερα». Άλλωστε, την συγκεκριμένη αφήγηση είχε αρχίσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα να «χτίζει» με δύο συνεχόμενες παρεμβάσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός: την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, απηύθυνε προσκλητήριο επενδύσεων σε εντός και εκτός συνόρων επιχειρηματικούς παίκτες, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πλέον τον «καθαρό διάδρομο» που θα οδηγήσει εκτός Μνημονίων, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του και σε ό,τι αφορά την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για έξοδο από την επιτροπεία: αποκάλυψε, δηλαδή, ότι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι να αποκατασταθεί η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές «με βιώσιμους όρους», δεσμεύθηκε ότι «θα βγούμε στις αγορές με το σπαθί μας», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση, στα μέσα του επόμενου χρόνου, δε θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς αυτή θα συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις και θα πρόκειται, όπως τόνισε, για «κεκαλυμμένο νέο Μνημόνιο». Πριν καν περάσουν 24 ώρες, ο πρωθυπουργός προέβη σε δεύτερη παρέμβαση, προβάλλοντας θέματα καθημερινότητας και ενισχύοντας το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης: επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας, εξήγγειλε προσλήψεις, δημιουργία 239 πρωτοβάθμιων κέντρων Υγείας, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ έκανε και τον ως τώρα απολογισμό της κυβέρνησής του, προκειμένου να δείξει ότι η τάση αναστροφής της κατάρρευσης της δημόσιας Υγείας έχει ξεκινήσει.

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Πέραν των προαναφερθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα, όπως λένε συνομιλητές του, να απευθυνθεί κυρίως στην κοινωνία, ώστε να την πείσει ότι ο μεγάλος κύκλος της ύφεσης και της κρίσης έχει κλείσει ανεπιστρεπτί. Βεβαίως, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «εμείς για success story τύπου Σαμαρά δεν πρόκειται να μιλήσουμε», όμως είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος της σημερινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού θα αφορά στις πρώτες θετικές ειδήσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία. Προς τούτο, το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού το έδωσε ήδη από προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». «Νομίζω ότι μετά τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία, όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση (σ.σ. στη βουλή). Διότι, ξέρετε, το αίτημα είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Δηλαδή, έχει μεσολαβήσει η πολύ θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία με την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, που αποτελεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα εγώ, και τον δείκτη της επιτυχίας ή της αποτυχίας της συμφωνίας», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη θα είναι σκληρή: «Σε όλα αυτά η ΝΔ, προφανώς, δεν μπορεί να απαντήσει», συνέχισε, για να προσθέσει: «Και δεν μπορεί να απαντήσει, διότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Θέλει να συνεχίσει με λανθάνοντα τρόπο αυτή τη στιγμή, καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια και στην πρώτη σελίδα της πολιτικής ατζέντας και της δημόσιας συζήτησης. Με έναν λανθάνοντα τρόπο, λοιπόν, θέλει να συνεχίσει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει».

SHARE:

24Media Network