Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό νεοναζί από τις εκλογές

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό νεοναζί από τις εκλογές
Βουλή ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ολόκληρη η προαναγγελθείσα πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό αποκλεισμό νεοναζί εγκληματιών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η προαναγγελθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές.

Στην πρόταση, που έχει τίτλο “Για την προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στις εκλογές”, επισημαίνεται ότι το άθρο 29 του Συντάγματος, ορίζει πως η ίδρυση των πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική διάταξη δεν προβλέπει την απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος, ο εκλογικός νόμος μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Έτσι, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: “Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματος». Όπως διευκρινίζεται, τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα”, θέτοντας σαφώς τους λόγους σε μία προσπάθεια να μην επιχειρηθούν γενικεύσεις.

Ολόκληρη η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

https://www.news247.gr/download/3481/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/01/syriza.pdf/307000/syriza.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα