Η “Realpolitik” Μητσοτάκη: Διάλογος ξανά με Τουρκία, στην ΕΕ η Βόρεια Μακεδονία 

Η “Realpolitik” Μητσοτάκη: Διάλογος ξανά με Τουρκία, στην ΕΕ η Βόρεια Μακεδονία 
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Από βδομάδα αρχίζουν ξανά οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ενώ η Αθήνα στηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Η στάση των ΗΠΑ και οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ξεκινούν πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα ξανά οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, παρά τις τελευταίες προκλήσεις στο Καστελόριζο, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιλέγει οριστικά το “δρόμο του ρεαλισμού” όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, στηρίζοντας ενθέρμως την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτός απροόπτου την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας. Η τελευταία συνάντηση είχε λάβει χώρα το Μάρτιο επίσης στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι εκείνη δεν λέει όχι στο διάλογο και θεωρεί ότι έχει ασπίδα το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή όμως, στο εσωτερικό της ΝΔ δε λείπει και η καχυποψία για τυχόν “άνοιγμα” της ατζέντας των συζητήσεων από το Μαξίμου, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ για μεγάλες διαφορές με τη γείτονα με σημαντικότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η κυβέρνηση πάντως απορρίπτει τις σχετικές κατηγορίες, διαμηνύοντας ότι δεν αλλάζει η πάγια ελληνική θέση για μία διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου την ΑΟΖ.

Πολλοί και στο εσωτερικό της ΝΔ φοβούνται “παγίδα” σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, καθώς η Τουρκία θα επιμείνει να θέτει τις δικές της διεκδικήσεις. Το επιχείρημα υπέρ της Χάγης ωστόσο αφορά στο γεγονός ότι η προσφυγή χωρίς συνυποσχετικό προφανώς και δε μπορεί να γίνει και άρα τα θέματα προς συζήτηση θα έχουν οριστεί εκ των προτέρων.

Τα εσωκομματικά ύδατα στη ΝΔ αναμένεται να αναταράξει εκ νέου και το ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς την Τετάρτη 6 θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, και εκεί ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να υποστηρίξει ενθέρμως την ευρωπαϊκή προοπτική και της Βόρειας Μακεδονίας.

Την πρόθεση αυτή είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και χθες ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα συνταχθεί με τη Βουλγαρία, η οποία μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

“Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι -σε 10, 15 χρόνια, όσο χρειαστεί- τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα: “Το κενό θα καταληφθεί από άλλους παίκτες”.

Η κυβέρνηση υιοθετεί λοιπόν πλέον τη στρατηγική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να μην δοθεί χώρος στην Τουρκία στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, το μέτωπο στο Βορρά πρέπει να κλείσει, για να μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τον πραγματικό αντίπαλο εξ Ανατολών.

Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να χαροποιήσει ούτε το σαμαρικό στρατόπεδο, ούτε γενικότερα τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας. Είναι γεγονός άλλωστε ότι προεκλογικά η ΝΔ είχε μεν προειδοποιήσει ότι από την ώρα που ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα δεν μπορεί να την ακυρώσει, αλλά ταυτόχρονα άφηνε να εννοηθεί ότι θα έβαζε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν λάθος και ορθώς η ΝΔ δεν την ψήφισε, όμως την ίδια στιγμή την εφαρμόζει με το επιχείρημα ότι είναι μία διεθνής υποχρέωση της χώρας και “μια χώρα που είναι υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες”.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία με τη Γαλλία “αναγκάζει” την Ελλάδα να προχωρήσει και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Η πενταετής επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις ήταν βέβαια δεδομένη, όμως οι Αμερικανοί πιέζουν πλέον για περισσότερα, καθώς επέτρεψαν μεν την αγορά γαλλικών φρεγατών και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αλλά θέλουν η Ελλάδα να παραμένει προσδεμένη στο διατλαντικό άρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα θέλει να αποδείξει στις ΗΠΑ εμπράκτως ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι ανταγωνιστική προς τη συμμαχία της χώρας μας με τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα