Ίδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης: Σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση και ευθύνες Κεραμέως – Δέρβου

Ίδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης: Σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση και ευθύνες Κεραμέως – Δέρβου
Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Οταν ένα δημόσιο έργο ανατίθεται σε εταιρία που έχει συσταθεί μόλις μία ημέρα πριν την κατάθεση της προσφοράς προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική ευθύνη. Εν προκειμένω, της Νίκης Κεραμέως και του Κώστα Δέρβου.

Πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης) διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα προκύπτουν από την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης σε εταιρία του έργου υπηρεσιών σίτισης των φοιτητών των Νέων Εστιών Ε.Μ.Π. και της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών.

Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Δέρβος υπέγραψε έτσι ώστε τα δύο συνολικά έργα να δοθούν στην εταιρία Esperisma Food Μονόπροσωπη ΙΚΕ η οποία συστάθηκε στις 2 Αυγούστου και κατέθεσε προσφορά, σαν έτοιμη από καιρό, μόλις ένα 24ώρο αργότερα, στις 3 Αυγούστου.

Τα γεγονότα, όπως τα καταγράφει η Διαύγεια και το ΓΕΜΗ, έχουν την εξής εξόχως ενδιαφέρουσα αλληλουχία.

Στις 2 Αυγούστου συστήνεται η εταιρία Esperisma Food Μονόπροσωπη ΙΚΕ η οποία, από το κατατεθειμένο καταστατικό της, φαίνεται να έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 5000 ευρώ.

Ιδιοκτήτης της εταιρίας παρουσιάζεται ο Δημήτρης Κουρής ο οποίος φέρεται να κατοικεί στην Αθήνα.

Η ιστοσελίδα της εταιρίας http://www.esperismafood.gr/ δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Στις 3 Αυγούστου η εταιρία καταθέτει οικονομική προσφορά στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το έργο (τα δύο έργα, για να είμαστε απολύτως ακριβείς).

Στις 17 Αυγούστου δημοσιεύονται στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις του ΙΝΕΒΙΔΙΜ (9551/588 και 9552/588) σύμφωνα με τις οποίες η Esperisma Food Μονοπρόσωπη ΙΚΕ παίρνει τη δουλειά “χωρίς προηγούμενη δημοσίευση”. Η συνολική αξία του έργου είναι σχεδόν 180.000 και με τον ΦΠΑ ξεπερνά τις 200.000.

Κοντολογίς μία εταιρία, που ιδρύθηκε στις 2 Αυγούστου, αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό δημόσιο έργο, διόλου ευκαταφρόνητης αξίας μόλις… 15 ημέρες μετά την ίδρυσή της.

Προκύπτουν, έτσι, αβίαστα τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος σύστησε στο ΙΝΕΒΙΔΙΜ την εν λόγω εταιρία ενώ στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται χιλιάδες εταιρίες με γνώση και μεγάλη πείρα;
  • Γιατί, επίσης, δεν κατατέθηκε άλλη προσφορά για ένα τόσο σημαντικό έργο και το ΙΝΕΒΙΔΙΜ έσπευσε να κλείσει την υπόθεση με την απευθείας ανάθεση στην εν λόγω εταιρία;

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρία δεν έχει καμία άλλη δοσοληψία με το δημόσιο εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Θα μπορούσε κάποιος… κακόπιστος να σκεφθεί ότι ιδρύθηκε για να αναλάβει αυτό και μόνο το έργο.

Εκτός αυτού όμως, η υπόθεση έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η επιλογή της Νίκης Κεραμέως για την ηγεσία του ΙΝΕΒΙΔΙΜ είναι μία σκληρά κομματική επιλογή.

Το χρίσμα το πήρε ο Κώστας Δέρβος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019) και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2019.

Στο προσωπικό site του κ. Δέρβου διαβάζουμε επί λέξει ότι “το 2019, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίστηκα Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης”.

Για την υπόθεση έχει ήδη κληθεί να απαντήσει η Υπουργός μετά από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα όμως που τέθηκαν πιο πάνω καλό θα είναι να τα απαντήσει και ο ίδιος ο κ. Δέρβος ο οποίος υπέγραψε τις δύο αποφάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα