Η “βροχή” προοδευτικής συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και η “ομπρέλα” του Βαρουφάκη

Η “βροχή” προοδευτικής συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και η “ομπρέλα” του Βαρουφάκη
Συμπόρευση των ...εδράνων από κέντρο και αριστερά ενάντια στην πολιτική του Κ.Μητσοτάκη, προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Eurokinissi

Συζητήσεις και σχόλια στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς, προκαλεί η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί ΚΙΝ.ΑΛ,ΚΚΕ και Μέρα 25 «να διαλέξουν όχθη».

Η έκκληση για συμπόρευση των προοδευτικών, που απευθύνεται σε Μέρα 25, ΚΚΕ αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ περιλαμβάνεται με σαφήνεια στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που δημοσιοποιήθηκε χθές. Κάτι άλλωστε που είχε διαφανεί εδώ και μέρες ότι βρίσκεται στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η τακτική αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στο ευρύτερο χώρο από το κέντρο έως …τα αριστερά. Η πρώτη όμως αντίδραση ήρθε από τον Γιάννη Βαρουφάκη. Στο Μέρα 25 δεν απορρίπτουν την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν «βλέπουν» όμως κάτι περισσότερο αν δεν αμφισβητηθούν οι κυρίαρχες πολιτικές στην οικονομία. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο τρόπος που θα σχολιάσουν και τα υπόλοιπα κόμματα τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eurokinissi

Η απόφαση – έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ άλλων στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιδιώξει το συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτική και κοινωνική συμμαχία». Τονίζει πώς «όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚινΑλ, το ΚΚΕ και το Μερα25».

Στην ίδια απόφαση δεν λείπει και η πρόσκληση ακόμη και για προγραμματικές συγκλίσεις με τα 3 κόμματα της αντιπολίτευσης μια και δηλώνεται πως στην «προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και εξελίξεις που έδωσαν ενιαίο τόνο στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα αναφέροντας ενδεικτικά το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, τον προϋπολογισμό, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, τα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και την απαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκεί επισημαίνει πως «επιτεύχθηκε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σύγκλιση και συμπόρευση δυνάμεων της αντιπολίτευσης ακριβώς στο ρυθμό των πολιτικών μαχών με την κυβέρνηση. Αυτό συνέβη στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, με την κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία – ΚΚΕ – Μέρα 25 εν όψει των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά κολέγια. Εκεί, στην καθημερινή αντιπαράθεση με την ακραία και ταξική πολιτική της ΝΔ διαμορφώνονται οι πολιτικές συγκλίσεις και συμμαχίες. Και σε αυτό το πεδίο πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαλέξουν όχθη».

Η απάντηση Βαρουφάκη

Η – πρώτη έως τώρα- απάντηση στις πολιτική έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε προσωπικά από τον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη. Σε αυτήν αναγνωρίζεται η ανάγκη για κοινή δράση των προοδευτικών κομμάτων. Καθώς και σημεία σύγκλισης όπως η ανάγκη για να διαλύθεί το «αστυνομικό κράτος» που – όπως αναφέρει- έχει οικοδομηθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά όμως το Μέρα 25 ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατή μια σύγκλιση, πόσο μάλλον μια μελλοντική συγκυβέρνηση, με ένα πολιτικό χώρο που αρνείται «ακόμα και να διανοηθεί ένα ΟΧΙ στην τρόικα».

Προσωπικά ανέλαβε να απαντήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει Γιάννης Βαρουφάκης «είναι ξεκάθαρο ότι συγκυβέρνηση που απορρίπτει εκ προοιμίου την σύγκρουση με την τρόικα (πέραν διακοσμητικών αλλαγών) μόνο την ακύρωση της οικοδόμησης αστυνομικού κράτους μπορεί να υποσχεθεί. Αρκεί αυτό;». Απαντά μάλιστα στο ρητορικό ερώτημα τονίζοντας πως «όσο σημαντικό κι αν είναι να γκρεμιστεί το αστυνομικό κράτος, την ώρα που η φτώχεια θερίζει και η ανασφάλεια φουντώνει, μόνο αιθεροβάμων πιστεύει πως αυτό αρκεί για την απαιτούμενη παλλαϊκή συστράτευση γύρω από κυβέρνηση που αυτό-αποκαλείται μεν «προοδευτική» αλλά που, αποδεχόμενη το πλαίσιο του 4ου Μνημονίου, εφαρμόζει πολιτικές αναδιανομής του πλούτου προς τους λίγους – ακόμα κι αν σέρνει τα πόδια της κάνοντάς το. Πιστεύει πραγματικά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση των προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα».

Ορισμένα από τα ζητήματα αιχμής που θέτει το Μέρα 25 είναι η κατάργηση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η «προστασία ό,τι έμεινε από την δημόσια περιουσία, π.χ. νερό, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ», ή «ανάκτηση κυριαρχίας επί κρατικών θεσμών που ελέγχει η τρόικα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των ολιγαρχών, π.χ. γραμματεία δημοσίων εσόδων, φορολογικό λογισμικό», τα «κουρέματα φόρων, εισφορών, προκαταβολών και οφειλών υπέρ των μικρομεσαίων» καθώς και η «καταπολέμηση της φτώχειας με σημαντική αγοραστική δύναμη στους αχαρτογράφητους, στους αδύναμους, στους βάναυσα πληγέντες από την πανδημία».

Αντιπροσωπεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 παραδίδει ψήφισμα κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στις 17 Νοέμβρη Eurokinissi

Κομβικό το θέμα των πολιτικών συμμαχιών

Πέραν όμως από τις επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα (και με ανοιχτή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το 2021 και μάλιστα με απλή αναλογική) το θέμα των πολιτικών συμμαχιών αναμένεται να απασχολήσει τις εσωτερικές διεργασίες όλων των κομμάτων, Οσων τουλάχιστον βρίσκονται «στ’ αριστερά» της Ν.Δ.

Με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ, που έχει αποκρυσταλωμένες αντιλήψεις για τα ζητήματα αυτά -αν και με δική του πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα 25 υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέτειο του Πολυτεχνείου– το θέμα των συμμαχιών θα κυριαρχήσει. Ήδη αυτό ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ όπου καταγράφονται συζητήσεις και προσεγγίσεις με έναν ζωηρό διάλογο για το αν θα προτιμηθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις έναντι των «επαφών κορυφής». Επίσης και στο ΚΙΝ.ΑΛ στο οποίο είναι μονίμως υποβόσκουσα η συζήτηση για τον προσανατολισμό του κόμματος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα