Ηχηρή παρέμβαση Σασόλι προς Τουρκία: "Τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά"

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι AP

Οι ηγέτες αποφάσισαν σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπου θα τεθούν και τα ελληνοτουρκικά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απηύθυναν σύντομο μήνυμα προς του ηγέτες

Tα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά και το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασσόλι.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη όπου έχει εμπλακεί ενεργά η Τουρκία, ο Ντ.Σασσόλι δήλωσε: "Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ένταση στην περιοχή και αυτή πρέπει να μειωθεί", τονίζοντας ότι "ο Ύπατος Εκπρόσωπος δραστηριοποιείται ήδη επί του θέματος".

"Σε σχέση με τα γεγονότα, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πολύ ξεκάθαρη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά εδάφη", επεσήμανε. "Αυτό ισχύει στην Κύπρο και σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα", είπε. "Αυτά είναι ελληνικά  ύδατα, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο", τόνισε. "Aυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι" είπε. "Είναι η ώρα να μειωθούν οι εντάσεις".

Νωρίτερα,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Σ.Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απηύθυναν σύντομο μήνυμα προς του ηγέτες για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες αποφάσισαν σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπου θα τεθούν και τα ελληνοτουρκικά. Η απόφαση αυτή ήταν μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέχεια των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος επισημαίνοντας ότι κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ και Τουρκίας, υπό το φως των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΟΖ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Σύνοδος Κορυφής
SHARE:

24Media Network