Ιερή κωλοτούμπα για τα rapid test: “Πόντιος Πιλάτος” η κυβέρνηση για την Εκκλησία

Ιερή κωλοτούμπα για τα rapid test: “Πόντιος Πιλάτος” η κυβέρνηση για την Εκκλησία
Στιγμιότυπο από τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

"Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά", δήλωσε ο Γ. Οικόνομου, χαρακτηρίζοντας τους ναούς "ιδιαίτερους χώρους".

Η άρνηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να ελέγχουν οι υπεύθυνοι του κάθε ναού τα rapid test των ανεμβολίαστων πιστών, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με μερίδα του εκκλησιαστικού ακροατηρίου.

Ως εκ τούτου το Μαξίμου σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» αφενός παρακαλεί την Εκκλησία να βρει τρόπο να εφαρμόσει την ίδια της την εγκύκλιο και τους πιστούς να συμμορφωθούν με τις συστάσεις, αφετέρου δηλώνει αορίστως ότι η πολιτεία θα ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων, ξορκίζοντας όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν εικόνες αντιπαράθεσης με την Αστυνομία έξω από ναούς.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς η ΚΥΑ εφαρμογής των τελευταίων μέτρων προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι πρόστιμο θα επιβάλλεται μόνο στον πιστό, καθώς “ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού”. 

Κληθείς στο πλαίσιο του briefing από το News 24/7 να διευκρινίσει τελικώς τι ισχύει, καθώς και γιατί οι ιερείς δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο, ενώ καθημερινά χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και εμπορικών καταστημάτων ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

“Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά”.

Στις απανωτές ερωτήσεις που τον καλούσαν να ξεκαθαρίσει εάν θα κάνει ελέγχους η Αστυνομία στους ναούς και τελικά σε ποιον θα επιβάλλοντα τα πρόστιμα, ο κ. Οικονόμου απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει ευθέως, τονίζοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που η ίδια η Ιερά Σύνοδος, εκτός από την κυβέρνηση, έχει δώσει, ότι όσο διαρκεί η μεγάλη ένταση της πανδημίας, όσοι πιστοί δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να κάνουν rapid test πριν παρακολουθήσουν λειτουργίες. Ζήτησε από όλους τους πιστούς να ακολουθήσουν το πνεύμα του μηνύματος της Εκκλησίας και το κάλεσμα της Συνόδου και διαβεβαίωσε ότι: “Η ελληνική πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε με νόημα ότι η Εκκλησία έχει τρόπους να υπηρετήσει την έκκληση της αυτή και η επανέλαβε ότι η πολιτεία με όλα της τα όργανα θα κάνει αυτό που πρέπει. “Όμως όταν συζητάμε για αυτό το χώρο, μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει κύρωση ή πως θα δημιουργηθεί ένταση. Είναι πιο ιδιαίτερος χώρος, όλοι το αντιλαμβάνονται, αλλά δεν μπορεί να μείνει εκτός των μέτρων προφύλαξης”πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής των μέτρων”που έχει εξαγγείλει η Σύνοδος και η Πολιτεία.

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε εκ νέου ότι: “Δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους”και τόνισε: “Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο  με την πρώτη δόση για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσο και με την τρίτη δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα