ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Καμία αμφισβήτηση – Καθορισμένο καθεστώς στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Καμία αμφισβήτηση – Καθορισμένο καθεστώς στο Αιγαίο
Το Υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Για αυθαίρετους ισχυρισμούς και ερμηνείες του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περι “διεκδικούμενων” νησιών στο Αιγαίο.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντυεξη, ανέφερε μεταξύ άλλων οτι “υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948”.

Μάλιστα σε υψηλούς τόνους είπε πως “αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)”.

Υπενθυμίζεται οτι χθες, Τετάρτη, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, μέσω εκπροσώπου του, ανέφερε οτι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με τις ηπειρωτικές περιοχές. Χαρακτήρισε παράλληλα, προκλητικό και   αντιπαραγωγικό το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Λιβύη, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα