Υποκλοπές: Η ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα αποφασίσει για Ανδρουλάκη, λένε κυβερνητικά στελέχη 

Διαβάζεται σε 5'
Υποκλοπές: Η ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα αποφασίσει για Ανδρουλάκη, λένε κυβερνητικά στελέχη 
Συμβούλιο της Επικρατείας SOOC

Τη βόμβα του ΣτΕ, που καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση παραπέμποντας στην ολομέλεια της Αρχής

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, ανοίγει ξανά ένα δυσάρεστο πολιτικά κεφάλαιο για την κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην περίληψη της απόφασης:

  1. «Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. 
  2. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεωτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. 
  3. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ

 

Εμμέσως πλην σαφώς επομένως από την κυβέρνηση δείχνουν την ολομέλεια της ΑΔΑΕ ως αρμόδια να αποφασίσει εάν τελικά θα ενημερώσει τον κ.Ανδρουλάκη για το περιεχόμενο του φακέλου που έχει σχηματιστεί για το σκέλος της υπόθεσης των υποκλοπών που τον αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ακυρωθεί η πράξη του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, η οποία είχε απορρίψει το αίτημα του για ενημερώσει, καλώντας την ΑΔΑΕ να εκδώσει νέα απόφαση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η πράξη της ΑΔΑΕ θα πρέπει να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αντικατάσταση όσων μελών της ολομέλειας της ΑΔΑΕ είχε λήξει η θητεία τους. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί μετά την επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά του κ. Ράμμου. Σημειωτέον ότι το πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ αφορούσε την άρνηση της ΕΥΠ να επιτρέψει στους ελεγκτές της ΑΔΑΕ την πρόσβαση στους φακέλους, που αφορούσαν μεταξύ άλλων και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε λάβει την απόφαση για αντικατάσταση όσων μελών της ΑΔΑΕ είχε λήξει η θητεία τους στις 28 Σεπτεμβρίου. Αντιπρόεδρος της Αρχής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μπακάλης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Παλιάτσος, τακτικά μέλη  οι Κωνσταντίνος Οικονόμου και Δημοσθένης Ασημακόπουλος και αναπληρωματικά μέλη οι Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μυριδάκης και Χαράλαμπος Τσιλιώτης.

Μαρινάκης: Βιαστική η αντιδράση Ανδρουλάκη

Στο θέμα αναφέρθηκε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά FM.

Χαρακτήρισε “βιαστική την ανακοίνωση- αντίδραση, εντός πολύ λίγων λεπτών, από τον κ. Ανδρουλάκη”. Επικαλέστηκε ειδικότερα καταρχήν ότι: “Η  απόφαση ακύρωσης αφορά το νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν τις αλλαγές που κάναμε μετά από όσα συνέβησαν, τις παραδοχές που κάναμε, τα γεγονότα δηλαδή του 2022. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022“.

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε επίσης ότι το ΣτΕ αναφέρει ότι ο εν λόγω νόμος συνιστά «ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή», υποστηρίζοντας ότι έτσι ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

“Με βάση την απόφαση του ΣτΕ η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ”, ανέφερε επίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σημαντικό ότι “ο ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος, να ενημερωθούν, δηλαδή, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αν θυμάστε που είχε πει και για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης για την άρση στο απόρρητο των επικοινωνιών, αιτιολογείται νομίμως, ο δε αντίθετος λόγος, ο λόγος περί του αντιθέτου ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, δηλαδή εν μέρει την απορρίψει κιόλας.”

Επομένως υποστήριξε ότι: “Αυτό που λένε ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση μετά από τα γεγονότα του 2022,  αποδεχόμενοι ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση, την οποία ψηφίσαμε, δεν ευσταθεί, δεν προκύπτει από την απόφαση. Είναι αναμενόμενο προφανώς, το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του 2021 ήταν ελλιπής. Ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε και από κει και πέρα βέβαια αυτό η απόφαση επί της ουσίας το επικυρώνει.”

Ο κ. Μαρινάκης κατέληξε: “Οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε ζήτημα ήμασταν εμείς, ο πρωθυπουργός. Θυμάστε και το διάγγελμα που έβγαλε τον Αύγουστο του 2022. Άμεση ανάληψη ευθύνης, άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, να αλλάξει η νομοθεσία. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Είπαμε ότι το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς περί καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης έπρεπε να αλλάξει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε, αυστηρότερα φίλτρα, αυστηρότερη νομοθεσία. Για αυτό ακριβώς μάλιστα υπήρχε και αυτή η άμεση κινητοποίηση της Κυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο αλλά ούτε διαβάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως μας συμφέρουν. Την πραγματικότητα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πραγματικότητα εν τοις πράγματι επιβεβαιώνει και αυτή η απόφαση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα