Υποκλοπές: O Ανδρουλάκης στην ΑΔΑΕ με “όπλο” την απόφαση του ΣτΕ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χρήστος Ράμμος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χρήστος Ράμμος EUROKINISSI

«Ώρα της αλήθειας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη σημερινή επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μάθει ποιος και γιατί έδωσε εντολή στην ΕΥΠ να τον παρακολουθήσει. Τα σενάρια για το τι θα συμβεί.

Πολιτικές εξελίξεις, ανεξαρτήτως έκβασης, αναμένεται να δρομολογήσει η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με «όπλο» την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα απαιτήσει απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους που τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Η συνάντηση

Η συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει την σχετική πρωτοβουλία λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του ΣτΕ που «ακυρώνει» τη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης που «έδενε τα χέρια» της ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να έχει πρόσβαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο «γιατί» των αποφάσεων της Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων, που την επίμαχη περίοδο υπαγόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Θυμίζουμε ότι η περίοδος παρακολούθησης αφορούσε και το χρονικό διάστημα που ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για την πράξη που – όπως υποστηρίζει- δεν είχε την έγκρισή του.

Ερωτήματα

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, οι απαντήσεις που θα δοθούν (ή δεν θα δοθούν;) δημιουργούν μείζον ζήτημα. Επαναφέρουν μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας ένα σκάνδαλο που η κυβέρνηση θεωρούσε πως έχει λήξει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού.

Το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα λάβει τις απαντήσεις που διεκδικεί πολιτικά αλλά και νομικά από το 2022, προφανώς δεν είναι θέμα της ΑΔΑΕ. Αντιθέτως εξαρτάται από το υλικό που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεσμεύεται από το νόμο να παράσχει στην ΑΔΑΕ. Οπότε η σημερινή συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της αρχής, Χρήστο Ράμμο, πιθανότατα θα αποκαλύψει το αν υπήρξαν μεθοδεύσεις -φόβους για τις οποίες έχει έγκαιρα εκφράσει το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- συγκάλυψης.

Ερώτημα αποτελεί, επίσης, το αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταφύγει σε νομικά τεχνάσματα ερμηνειών της απόφασης του ΣτΕ. Επίσης, το αν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την νέα πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2023. Από την ημέρα δηλαδή που η κυβερνητική πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής μαζί με την Ελληνική Λύση, ανέτρεψε τους έως τότε συσχετισμούς διορίζοντας 7 νέα μέλη στη διοίκηση και διατηρώντας στη θέση του προέδρου τον Χρήστο Ράμμο.

«Θα ζητήσω νόμιμη ενημέρωση»

Πάντως, στη χθεσινή παρουσίαση υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως «αύριο το πρωί θα κάνω το χρέος μου, θα πάω στην ΑΔΑΕ να συναντήσω τον κύριο Ράμμο και να ζητήσω επίσημη και νόμιμη ενημέρωση. Με διαφάνεια και αξιοπρέπεια, τιμώντας τους αγώνες των παππούδων και των πατεράδων μας, γιατί αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ,  το Κίνημα που εγγυήθηκε τη διάκριση των εξουσιών και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μας έκαναν συνένοχους στα σκοτεινά τους παιχνίδια». Τόνισε μάλιστα πως «ήρθε η ώρα της αλήθειας».

Οχι στο παρασκήνιο, όπως μου ζητούσαν για να με κάνουν συνένοχο στα σκοτεινά τους παιχνίδια». Με την τελευταία αυτή φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε την τακτική που είχε ακολουθήσει ο πρωθυπουργός ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποδεχθεί πρόταση …άτυπης και μη θεσμικής ενημέρωσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -θυμίζουμε- είχε αποκαλέσει αυτή την τακτική «ενημέρωση στο αυτί», την οποία και είχε αρνηθεί.

Προσκήνιο και παρασκήνιο

«Εμείς αγωνιζόμαστε στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ομιλία του. Τόνισε πως τότε «με καλούσαν δημοσιογράφοι, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  και διάφοροι άλλοι να πάω να ενημερωθώ παράνομα στο αυτί, λες και είχα κάνει ειδική προσωπική σύμβαση με τη Νέα Δημοκρατία. Λες και δεν ήταν οι υπόλοιποι θύματα.  Θα είχα, λοιπόν, παρανομήσει και θα είχα δείξει ότι όχι μόνο δεν σέβομαι τον νόμο, αλλά ότι δεν σέβομαι και τα υπόλοιπα θύματα των υποκλοπών που πήγαν στην δικαιοσύνη, όχι όπως οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που κρύφτηκαν πίσω από την καρέκλα τους.

Ακολούθησα λοιπόν τον δύσκολο, επίπονο, αλλά θεσμικό δρόμο, που αργεί να φέρει αποτελέσματα, αλλά έφερε αποτελέσματα.    Προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ με κατηγορούσαν ότι δεν πάω στο αυτί γιατί κάτι φοβάμαι. Την Παρασκευή,  μετά από μήνες, ήρθε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που όχι απλώς με δικαιώνει αλλά αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να αποκαλύψουμε επιτέλους το παρακράτος των υποκλοπών, που φώλιαζε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα θα δούμε, κύριε Μητσοτάκη, ποιος φοβάται την αλήθεια. Εγώ που δεν ήρθα να μου την πείτε στο αυτί ή εσείς που σας απάντησε η ελληνική δικαιοσύνη;»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα