Και στο ΝΑΤΟ θέτει η Αθήνα την τουρκική προκλητικότητα: Μητσοτάκης με Στόλτενμπεργκ

Και στο ΝΑΤΟ θέτει η Αθήνα την τουρκική προκλητικότητα: Μητσοτάκης με Στόλτενμπεργκ
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον γγ το ΝΑΤΟ και προφανώς οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης

Μετά την ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θέτει η Αθήνα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η στάση της “συμμάχου” Τουρκίας δε μπορεί παρά να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Σημειωτέον εξάλλου ότι ο κ.Στόλτενμπεργκ αύριο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της γείτονος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Τουσκ συζήτησαν χθες τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων είναι και η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία. Στη Σύνοδο θα συζητηθούν ειδικότερα η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Καθώς βεβαίως Ελλάδα και Τουρκία είναι και σύμμαχες χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα προφανώς και θα απασχολήσει και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Στόλτενμπεργκ μετά την οποία θα γίνουν κοινές δηλώσεις και προφανώς ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΝΑΤΟ θα ερωτηθούν σχετικά. Η Αθήνα ανησυχεί όχι μόνο για τις απειλές της Τουρκίας περί γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και για την επικίνδυνη συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Σημειωτέον ότι ο Στόλτενμπεργκ έρχεται στην Αθήνα στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ήρθε για να υπογράψει την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ για τις βάσεις και ο οποίος προς ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης έλαβε σαφείς δημόσιες θέσεις τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρο, ενώ εξήρε το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Το γεγονός βέβαια ότι η Τουρκία με το πράσινο φως του Λευκού Οίκου ξεκίνησε επέμβαση στη Συρία (έστω και εάν μετά την κατακραυγή για εγκατάλειψη των Κουρδων συμμάχων έναντι του ISIS στα χέρια της Αγκυρας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση), περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα για τη στάση των συμμάχων απέναντι στην Άγκυρα, αλλά και για τον κίνδυνο νέων προσφυγικών ροών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα