Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: “Αναμένεται νέα έξαρση τις πρωινές ώρες”

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: “Αναμένεται νέα έξαρση τις πρωινές ώρες”
Πλημμύρες από την κακοκαιρία στο Βόλο Eurokinissi

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για “το πιο ακραίο φαινόμενο από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα” και καλεί τους πολίτες να ακούν το 112.

Η κακοκαιρία Daniel δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς αναμένεται νέα έξαρση τις πρωϊνές ώρες, προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωση του μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πολιτική Προστασία, καλώντας τους πολίτες να ακούν τις οδηγίες του 112.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι μετεωρολόγοι που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή της Μαγνησίας από πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο τέτοια εποχή, επισημαίνοντας συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο- Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον κ. Κικίλια και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, τους μετεωρολόγους και τον αρχηγό και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ειδικότερα πως θα εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς νοσοκομεία και λοιπές κρίσιμες υποδομές, αλλά και για τη φιλοξενία πληγέντων όπου χρειάζεται.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι διαρκώς εργάζονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έχουν συμβεί πολλές διακοπές ρεύματος.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να ακολουθούν τα μηνύματα του 112.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και Ευάγγελος Τουρνάς, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Τριαντόπουλος θα μεταβεί αύριο στην περιοχή για καταγραφή και έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

Ο κ. Κικίλιας στη συνέχεια δήλωσε:

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά. Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα