“Καλπογιάννης” 2020: “Ριμέικ” των 80’ς στη Βουλή, στη ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο

“Καλπογιάννης” 2020: “Ριμέικ” των 80’ς στη Βουλή, στη ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο
Η κάλπη της ψηφοφορίας για τον Δ.Παπαγγελόπουλο Eurokinissi

Ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο έριξε στην κάλπη ο Σταύρος Καλογιάννης αναστατώνοντας την διαδικασία. Ανέσυρε μνήμες από την «απαγωγή» της κάλπης από τον Λευτέρη Καλογιάννη το 1985. Θέματα ακυρότητας της ψηφοφορίας έθεσαν οι συνήγοροι του Δ.Παπαγγελόπουλου.

Σε συνθήκες χαλαρότητας κύλησε στην Βουλή η ονομαστική όσο και μυστική ψηφοφορία  για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα  η παράξενη οικογενειακή παράδοση των …Καλογιάννηδων της Ν.Δ  με τις κάλπες, έφερε στη μυαλό μνήμες από το παρελθόν.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Σταύρος Καλογιάννης, αναστάτωσε κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας την εφορευτική επιτροπή στην αίθουσα της ολομέλειας. Αιτία ήταν η επιλογή του να ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη δίχως προηγουμένως να το έχει τοποθετήσει σε φάκελο. Μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα, η εφορευτική επιτροπή διέκοψε την διαδικασία. Συνεδρίασε με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσισε το άνοιγμα της κάλπης την εξαγωγή του εσφαλμένου ψηφοδελτίου και την επανατοποθέτησή του με τον ορθό τρόπο. 

Κατά διαβολική σύμπτωση, ο βουλευτής που έκανε το ατόπημα είναι ο γιός του Λευτέρη Καλογιάννη. Του βουλευτή που στις 23 Μάρτη του 1985 αναστάτωσε το πανελλήνιο όταν στην επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας, είχε …πάρει την κάλπη από την Ολομέλεια της Βουλής και την μετέφερε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Τότε απέκτησε και το παρωνύμιο «Καλπογιάννης». Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε τότε, και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το θέμα έληξε χωρίς περεταίρω εξελίξεις. Ο Σταύρος Καλογιάννης είχε δηλώσει πως η πράξη του αυτή ήταν χιουμοριστική.

Αντιπαράθεση

Πάντως το γεγονός φαίνεται να παίρνει κι άλλες  διαστάσεις αφού από την πλευρά του συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλα, εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ». Επίσης συνολικά θέτει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας αφού δεν υπήρχε μία χωριστή κάλπη για κάθε προτεινόμενη κατηγορία.

Σύμφωνα πάντως με διαρροές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο τρόπος που η εφορευτική επιτροπή αντιμετώπισε το ζήτημα ήταν ορθός.  Όπως ανέφεραν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ «ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλείς νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη την στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να επαναριφθεί στην κάλπη».

Χαλαρότητα και σχόλια

Νωρίτερα πάντως στην αίθουσα της ολομέλειας το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαλαρό. Αιτία μάλλον το ότι μετά την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του Μέρα25 και της Ελληνικής Λύσης από την ψηφοφορία στην αίθουσα ήταν μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ. Τα δύο κόμματα που ομονοούν στο ζήτημα των ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι βουλευτές αντάλλασσαν χαιρετισμούς και σύντομα σχόλια, με αντικείμενο πολλές φορές τις  σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής. Μια και η συγκεκριμένη συγκυρία της ψηφοφορίας το ευνοούσε. Αστεϊσμούς για το θέμα αντάλλαξαν η Νάντια Γιαννακοπούλου με την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή ότι η πρώην υπουργός, φορούσε πράσινα.Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ανοιχτά μικρόφωνα της ολομέλειας «έπιασαν» συνομιλίες βουλευτών στα κινητά τους και ακούγονταν φράσεις τους, σε συνθήκες καθομιλουμένης.

Να θυμίσουμε ότι λόγω των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού ο βουλευτές προσέρχονταν κατά ομάδες στην αίθουσα προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα