“Καμπανάκι” για καθολικό lockdown σε 11 περιοχές – Εκκληση για ρεβεγιόν με λίγα άτομα τα Χριστούγεννα

“Καμπανάκι” για καθολικό lockdown σε 11 περιοχές – Εκκληση για ρεβεγιόν με λίγα άτομα τα Χριστούγεννα
Στην πόλη της Δράμας κατά την διάρκεια του δευτέρου lockdown. Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απηύθηνε τελευταία προειδοποιηση και ουσιαστικά προανήγγειλε αυστηροποίηση του lockdown στις περιοχές όπου τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται στο κόκκινο

Καθολικό lockdown με πιο αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χτυπώντας καμπανάκι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το σενάριο αυτό έχει πέσει από χθες στο τραπέζι και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής. Εξετάζονται ειδικότερα περιορισμοί στις μετακινήσεις για το εορταστικό τραπέζι, καθώς εξάλλου οι επιστήμονες είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το όριο συναθροίσεων μέχρι εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, καθώς και στο click away.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

“Δεν αποκλείεται επομένως σε περιοχές όπου αντί ύφεσης εκδηλώνεται τάση επιδείνωσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα” προανήγγειλε ο κ. Πέτσας και ανέφερε ότι ήδη η επιτροπή των ειδικών εξετάζει μέτρα για αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Οι σχετικές αποφάσεις ενδέχεται μάλιστα να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα.

“Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου είναι επιτακτικό να μην υπάρχει στην διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. Ας κρατήσουμε κλειστό το οικογενειακό μας κύκλο. Κάθε οικογένεια ας μείνει μόνο με μία συγγενική και φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή θα κινδυνέψουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά. Να δώσουμε έμφαση στον κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή” πρόσθεσε ο κ.Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το όριο των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και άφησε να διαφανεί ότι τα όποια σκληρότερα μέτρα θα αφορούν μόνο τις κόκκινες περιοχές και όχι το σύνολο της επικράτειας, καθώς και ότι η τήρηση της συγκεκριμένης σύστασης επαφίεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

“Ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Δεν εξετάζεται κάτι σε γενικό επίπεδο”, διευκρίνισε.

“Με την ίδια οικογένεια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά”- “Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι”

Ερωτηθείς εάν η απόφαση για μέχρι εννέα άτομα στο ρεβεγιόν είναι οριστική, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι: “Αυτό που είναι κρίσιμο αυτές τις μέρες και ιδίως τις γιορτές είναι να περιορίσουμε το στενό κοινωνικό μας κύκλο. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό τον κύκλο. Η συζήτηση για τα άτομα είναι κάτι που μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας σκοπό. Ο βασικός μας σκοπός είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στο στενό κύκλο. Αν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια, δεν πρέπει να κάνουμε με άλλη Πρωτοχρονιά. Να μείνουμε με την ίδια. Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε και των επαφών μας, είναι αυτή που θα θρέψει τον κορονοϊό. Επομένως η έκκληση μας προς όλους είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο αυτό το διάστημα ώστε να μπορέσουμε να ασφάλεια να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”.

Στο ερώτημα εάν υφίσταται κάποιο εργαλείο για την εφαρμογή του μέτρου των εννέα ατόμων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι: “Το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας είναι η υπευθυνότητα του καθενός και της καθεμιάς από μας. Όταν η έκκληση αυτή γίνεται από όλα τα επίσημα χείλη, κυβερνητικά, των ειδικών, των γιατρών μας, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις συστάσεις για το καλό όλων μας” και πρόσθεσε:

“Επομένως σε πολύ μεγάλο βαθμό επαφίεται στην υπευθυνότητα του καθενός από εμάς να μην καταστρατηγούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι, για να δούμε αν υπάρχει παραβίαση των κανόνων”.

Καμία απάντηση για την Εκκλησία- Προβληματισμός για τη μετάδοση σε εργασιακούς χώρους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα και όσον αφορά στην Εκκλησία στις κόκκινες περιοχές, παραπέμποντας στην εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Παραδέχθηκε όμως ότι την κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβληματίζει ο κίνδυνος μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους, ιδίως στη Δυτική Αττική όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια και βιοτεχνίες. Παρέπεμψε δε και πάλι στην εισήγηση των ειδικών για τις περιοχές που εμφανίζουν απόκλιση από τη γενικά θετική εικόνα, που όπως είπε, υπάρχει στην επικράτεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα