Κασσελάκης: Ο καλός Πολάκης και μια προσφορά σε επίδοξους… “αποστάτες”

Διαβάζεται σε 7'
O Στέφανος Κασσελάκης
O Στέφανος Κασσελάκης

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στον Ν. Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Τι είπε για την εσωκομματική ένταση, πού έθεσε τον πήχη των ευρωεκλογών και ποια προσφορά έκανε στους διαφωνούντες.

Με μία …θέση στον «πρωϊνό καφέ» για τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές του σκληρού πυρήνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονες απειλές για «αποστασία» επιχειρεί την ανάσχεση την εικόνα διάλυσης του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ενώ παράλληλα – στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Ενώπιος Ενωπίω και στον Νίκο Χατζηνικολάου- έπλεξε το εγκώμιο του Παύλου Πολάκη.

Στην ίδια συνέντευξη επέμεινε στην κριτική που άσκησε στην διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για το μαξιλάρι των 37 δις επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όσο για τις εκλογές έθεσε ο στόχος την διατήρηση των ποσοστών της ήττας του καλοκαιριού για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η …προσφορά

Αναφερόμενος στα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε συγκεκριμένα μια «ισότιμη θέση στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω». Την ίδια στιγμή όμως δήλωσε πως αν τα στελέχη αυτά επιλέξουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «αποστάτες».

Όπως είπε αναφερόμενος στην πρώην υπουργό «το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα. Και ειλικρινά σας λέω ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος. Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε επικριτικά και στην κριτική που δέχεται τόσο από τα στελέχη των «6+6» όσο και από άλλα στελέχη του κόμματος για προσπάθεια υπέρβασης των οργάνων και προσωποκεντρική αντίληψη στην βάση της «αδιαμεσολάβητης» σχέσης αρχηγού – βάσης.

Είπε πως «αυτό το οποίο έχω κάνει είναι να έχω συγκαλέσει τα όργανα πολλές φορές. Τα όργανα έχουν δουλέψει, έχω τηρήσει το καταστατικό. Και η πραγματικότητα είναι πολύ απλά ότι κάποιος ο οποίος δεν ήταν στη βλέψη του για την ηγεσία του κόμματος, κέρδισε. Γι’ αυτό τον λόγο δεν ήθελαν να κάνουν Συνέδριο προγραμματικό, πριν από την εκλογή Προέδρου. Οι ίδιοι οι οποίοι αποφάσισαν να επιταχύνουν την εκλογή Προέδρου πριν από το προγραμματικό, είναι οι ίδιοι οι οποίοι τώρα έχουν τα ίδια παράπονα. Άρα λοιπόν, κάτι αντιφάσκει εκεί»

Επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξης αντέκρουσε την κριτική περί «τραμπικής» λογικής στον πολιτικό του λόγο σημειώνοντας πως «ο κ. Τραμπ προκάλεσε τον κόσμο του, τη βάση του, για να κάνει μια εξέγερση στο Καπιτώλιο της χώρας. Γιατί; Επειδή δεν αποδέχτηκε την ήττα του. Οι αντιδράσεις οι οποίες είναι τραμπικές, είναι εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές».

Εγκώμιο σε Πολάκη

Παράλληλα ερωτώμενος για τον Παύλο Πολάκη ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε:

«Δεν ταυτίζομαι με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Πάντως, να πούμε ότι από τότε που ανέλαβα τουλάχιστον εγώ, τον Σεπτέμβριο, δεν έχω δει κάποια γλώσσα που να είναι τοξική από μέρους του. Αλλά το βασικό είναι ότι ο κ. Πολάκης είναι ένας παραγωγικός άνθρωπος με καλές ιδέες. Ήταν πολύ καλός στο υπουργείο Υγείας. Ήταν πολύ καλός στο τομέα Διαφάνειας του κόμματος. Και όπως είπα και στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, όλοι θα κριθούν από το έργο τους. Συνεισφέρει το έργο τους σε μια προοδευτική κυβερνητική Αριστερά; Από εκεί θα κριθούν όλοι».

Για τις συναντήσεις με τον Τσίπρα

Σε ερώτηση για τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα επισήμανε πως «ο Αλέξης μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του. Αλλά ο Αλέξης ο ίδιος έχει περάσει από τρεις διασπάσεις, καταλαβαίνει τι σημαίνει διάσπαση, καταλαβαίνει πώς ο χώρος αναζωογονείται. Η πρότασή μου είναι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ειλικρινής. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξω σε όλους, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο κόμμα».

Για το μαξιλάρι έφταιγε ο Τσακαλώτος

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε παράλληλα να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του για το μαξιλάρι των 37 δις υποστηρίζοντας ότι …διαχωρίζονταν οι επιλογές Τσίπρα και Τσακαλώτου κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης από το 2015 έως το 2019.

Υποστήριξε ότι «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ.Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική». Στη παρατήρηση ότι την ίδια περίοδο πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».

Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος που υπήρξε:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλά, δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;

Για τις εκλογές 17%

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για τον «πήχη» των ευρωεκλογών και απάντησε πως στόχος του είναι η διατήρηση των ποσοστών των εκλογών του περασμένου καλοκαιριού. Όπως είπε «ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας». Μάλιστα ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί …αλλαγή ψηφοφόρων λέγοντας πως «προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό»

Για τα άρθρα στον Κήρυκα

Στην ίδια συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης υπεραμύνθηκε και των παλιότερων άρθρων του υπέρ της οικονομικής πολιτικής του Ρόναλντ Ρήγκαν.

Σημείωσε ότι «επειδή καταλαβαίνω τα χρηματοοικονομικά πάρα πολύ καλά, υπάρχουν στιγμές όπου μια ένεση ρευστότητας στην οικονομία αποδίδει. Αυτή μπορεί να γίνει κι από τον ιδιωτικό τομέα και από το δημόσιο τομέα. Στο πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μια ένεση ρευστότητας μπορεί να αποδώσει. Άλλο αυτό, και άλλο μια μακροχρόνια πολιτική πρόταση, η οποία πρέπει να έχει προφανώς, προοδευτική φορολογική κλίμακα, δημόσια αγαθά, δημόσιες υπηρεσίες, και όλα όσα πρεσβεύουν».

Πατριώτες

Τέλος υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν και «μη πατριωτικά» πρόσωπα στην αριστερά. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάποιες πεποιθήσεις για την έπαρση της σημαίας, τα οποία εμένα δεν με εκπροσωπούν. Δεν εκεί το ζήτημά μου. Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική, το ξέρει όλος ο κόσμος». Χρησιμοποιώντας στην συνέχεια ως παραδείγματα τον Μανώλη Γλέζο και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα