Κασσελάκης-Πολάκης σε τροχιά σύγκρουσης – Ποια είναι τα δεδομένα

Διαβάζεται σε 4'
Ο Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η αποχή του Παύλου Πολάκη από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης απουσίασε από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο γεγονός που όπως φαίνεται θα προκαλέσει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είδους εξελίξεις, θα το διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι σχέσεις του βουλευτή Χανίων με την ηγεσία του κόμματος, και προσωπικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, δοκιμάζονται πλέον όσο ποτέ αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης ξεκαθάρισε σαφώς ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων εγγράφονται στο ιστορικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ ως παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ακόμα περισσότερο δε από τη στιγμή που στο τιμόνι του κόμματος βρίσκεται ένας άνθρωπος όπως ο Κασσελάκης ο οποίος έχει παντρευτεί το σύντροφό του και έχει, όπως είναι λογικό, προσωπικό ενδιαφέρον για τις υποθέσεις των ΛΟΑΤΚΙ.

Υπό αυτό ως δεδομένο, φαίνεται ότι ο Παύλος Πολάκης δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις συνέπειες για την αποχή του, έστω και αν προχώρησε σε διαδικτυακές εξηγήσεις το βράδυ της Πέμπτης (για την παρένθετη μητρότητα κτλ).

Ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες θα φανεί. Πολύ δύσκολα πάντως ο βουλευτής Χανίων θα συνεχίσει να κρατά το ρόλο του υπερτομεάρχη του κόμματος ενώ πάνω στο τραπέζι φαίνεται να είναι ακόμη και το ενδεχόμενο της διαγραφής.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το κλίμα για το πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη το πρωί της Παρασκευής (στο OPEN) o οποίος ισχυρίστηκε ότι “έχω βαρεθεί να υπερασπίζομαι τον Πολάκη”.

Σε παρόμοια πολιτική διαθεση βρίσκονται εδώ και μήνες και άλλα κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου των οποίων η υπομονή έχει προ πολλού εξαντληθεί. Εν τω μεταξύ, όλα αυτά συμβαίνουν μόλις μία εβδομάδα πριν από το Συνέδριο του Κόμματος.

Κασιμάτη και Ηλιόπουλος

Θέμα όμως δεν προκύπτει μόνο για τον Πολάκη αλλά επίσης για τη Νίνα Κασιμάτη (που προτίμησε το παρών) και τον Οθωνα Ηλιόπουλο ο οποίος απείχε. Η πρώτη φαίνεται ότι έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα μέσα στο κόμματα.

Την Παρασκευή, ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε σε υψηλούς τόνους αφού η κα Κασιμάτη καταφέρθηκε εναντίον του δημοσίως. Τόνισε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως “επέλεξε να μου επιτεθεί δημόσια, με τη γνωστή χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει επειδή ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – του ανώτατου, εκλεγμένου, καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος – ζήτησα να μάθω την άποψη του Προέδρου για το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από βουλευτές μας, χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιον ή κάποια βουλευτή.

Τι απαντώ; Ότι ισχύει απολύτως αυτό είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ : «Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς».Και πράγματι, με χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες.Κατά τα λοιπά, αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Προέδρου και των Γραμματέων του κόμματος να προασπίσουν από τέτοιες αήθεις συμπεριφορές, την ελεύθερη, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και συνακόλουθα των μελών του κόμματος”.

Η κα Κασιμάτη προκάλεσε ενδοκομματικές διενέξεις και κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών όταν στο Δήμο του Περάματος δεν στήριξε την επιλογή του κόμματος αλλά έτερο υποψήφιο (τον οποίο μάλιστα στήριξε και η ακροδεξιά στην περιοχή).

Σε ότι αφορά τον κ. Ηλιόπουλο η στάση του απογοήτευσε. Μένει να δούμε πως θα δικαιολογήσει ο ίδιος την αποχή του από ένα τόσο κομβικής σημασίας νομοσχέδιο το οποίο μάλιστα δεν θα είχε γίνει νόμος του κράτους χωρίς τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς εν γένει. Ως πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο κ. Ηλιόπουλος είχε και μία ευθύνη παραπάνω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα