Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη μόνο με ρήτρα ανάπτυξης. Στο 6,5% η εισφορά για τα μπλοκάκια

Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη μόνο με ρήτρα ανάπτυξης. Στο 6,5% η εισφορά για τα μπλοκάκια

Όλα όσα διευκρίνισε ο υπουργός εργασίας σε συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «μπλοκάκια»

"Δεν ανατρέψαμε τις μειώσεις των συντάξεων γιατί η οικονομία δεν το επιτρέπει", τόνισε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου για το Ασφαλιστικό.

Ωστόσο, τόνισε πως "δεν πάμε σε 12η μείωση, πάμε σε προσαρμογή που την αντέχει η οικονομία, τα ελλείμματα θα μειωθούν με την ανάπτυξη".

"Η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη. Ξεκινά από 384 ευρώ, αυξάνεται με όσα έχει συγκεντρώσει κανείς. Η αύξηση των εισφορών στο 1,5 % καλύπτει τη τρύπα των 600 εκατ. ευρώ για να μην έχουμε νέες μειώσεις", συμπλήρωσε, και τόνισε πως "η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και όχι  από τις εισφορές".

"Αυτή η εισφορά του 1,5% θα μειωθεί μετά την τριετία κα ανάλογα με την ανάπτυξη, δηλαδή η εθνική σύνταξη είναι με ρήτρα ανάπτυξης", υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως οι θεσμοί έχουν δεχτεί την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική ανάπτυξη. "Για πρώτη φορά στείλαμε το κείμενο εμείς και όχι αυτοί, αλλά έρχεται σκληρή διαπραγμάτευση με την ελπίδα να συμφωνήσουμε".

"Το σχέδιο και οι αριθμοί δεν βγαίνουν αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία", είπε και παραδέχτηκε ότι όσοι παίρνουν από 700-900 ευρώ θα έχουν μια μείωση γύρω στα 5 ευρώ αλλά στόχος είναι να δοθεί ελπίδα σε όλους ότι θα πάρουν σύνταξη.

Τόνισε, δε,  πως δεν υπάρχουν αποθεματικά, το psi κατέστρεψε τα ταμεία, το μνημόνια θα έκανε ιδιωτική ασφάλιση τις συντάξεις και όχι κοινωνική. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματώσει τις μνημονικές ρυθμίσεις σε νέο σύστημα με σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη. Για πρώτη φορά θα έχουμε ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες. Οι παλιές συντάξεις θα παραμείνουν στα παλιά επίπεδα και όταν εξισορροπηθούν οι συντελεστές των παλαιών και των νέων θα έχουμε για πρώτη φορά συντάξεις μιας ταχύτητας".

"Εγγυόμαστε τη προσωπική διαφορά και μετά τρία χρόνια μνημονίου, η διαφορά θα μειώνεται όταν οι ισοδύναμες συντάξεις θα ανεβαίνουν. Αν για παράδειγμα, κάποιος παίρνει 1000 ευρώ και πάει στα 920, η σύνταξη θα μείνει παγωμένη μέχρι το τέλος του μνημονίου, αλλά μετά το τέλος μπορεί οι παλιές να αρχίσουν να αυξάνονται, όταν κλείσει η διαφορά με τις νέες. Αν υπάρχει διάφορα παλιάς και νέας πάνω από 20% θα καταβάλουμε τη προσωπική διαφορά κατά 50%".

Παράλληλα, σημείωσε πως ο συντελεστής για κάθε χρόνο εργασίας θα μετρά διπλός αν μέχρι τώρα ήταν για 1,5%, πάμε στο 20% για όλες τις κατηγορίες.

Όσον αφορά τα μπλοκάκια, οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν εισφορές ως μισθωτοί, δηλαδή το 20% αλλά το 6,5% θα δίνει ο εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και το υπόλοιπο θα το καλύπτει ο εργοδότης. "Θα οριστούν κριτήρια για τον τρόπο που θα τεκμαίρεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας για πολλαπλούς εργοδότες θα επιμεριστεί η εισφορά εργοδότη ανάλογα με τις απολαβές, και θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για τους εργοδότες", είπε.

Μάλιστα, σημείωσε πως το ειδικό ευνοϊκό καθεστώς που υπάρχει για αγρότες επεκτείνεται σε επιστήμονες επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κτλ), δηλαδή 93 ευρώ το μήνα εισφορά κατ'ελάχιστον.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού το «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό.

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό. Τέλος, σημείωσε πως ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δεν έχει διαβάσει ακόμα τη πρόταση γιατί δεν έχει ακόμα μεταφραστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Ασφαλιστικό: Οι νέες συντάξεις, οι εισφορές και το νέο Ταμείο

SHARE:

24Media Network