Κατρούγκαλος για παραποίηση εγγράφου: “Το ΥΠΕΞ έχει ευθύνη βάσει νόμου που ψήφισε η ΝΔ”

Κατρούγκαλος για παραποίηση εγγράφου: “Το ΥΠΕΞ έχει ευθύνη βάσει νόμου που ψήφισε η ΝΔ”
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος eurokinissi

Ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών για την καταγγελλόμενη παραποίηση του εγγράφου του FBI για τη Novartis καταλογίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, επικρίνει έντονα το υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωσή του σχετικά με τη φερόμενη παραποίηση του εγγράφου του FBI για τη Novartis.

«Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ αποποιείται κάθε ευθύνης για την πρωτοφανή παραποίηση του εγγράφου του FBI για τη Νοβάρτις» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος στη συνέχεια παραπέμπει στο άρθρο 148 παρ. 3 του νόμου 4781/2021, που, όπως επισημαίνει «ψήφισε η ΝΔ».

Το άρθρο, το οποίο επισυνάπτει στην ανάρτησή του, όπως σημειώνει «προβλέπει ρητά ότι το ΥΠΕΞ ασκεί εποπτεία επί των μεταφραστών για την ορθή εκτέλεση του έργου τους.»

Τι αναφέρει το άρθρο 148 του νόμου 4781/2021

3. α) Για την ορθή εκτέλεση του έργου τους, οι πιστοποιημένοι μεταφραστές εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας, είτε αυτεπαγγέλτως. Για την αποτελεσματική άσκηση της εποπτικής του αρμοδιότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών δύναται να ζητά, μέσω αιτιολογημένου αιτήματος, τη συνδρομή της «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», για τη διενέργεια του ελέγχου, κατά τα άρθρα 82 επ. του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Για τους ελέγχους, τις επιθεωρήσεις και τις έρευνες που έγιναν, συντάσσεται από αυτόν που τις διεξήγαγε έκθεση, αντίγραφο της οποίας κοινοποιείται στον ελεγχόμενο και στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση σχετικά με τη φερόμενη παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας NOVARTIS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του εξέδωσε το ΥΠΕΞ.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, “η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων”.

“Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης” σημειώνει στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα