Προειδοποίηση Δρυμιώτη: Κίνδυνος νοθείας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Δεν ελήφθη ούτε χθες η απόφαση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς, με την παρέμβαση των ειδικών να εντείνει τους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της

Ερωτηματικό αποτελεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής της νέας, ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς, αφού ούτε χθες, στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, βγήκε «λευκός» καπνός, με το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Τον προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να συνυπάρξει παράλληλα με τις παραδοσιακές κάλπες και μια άλλη, ηλεκτρονική, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να θεωρηθεί αδιάβλητο, ήρθαν να ενισχύσουν δύο περιστατικά.

Το πρώτο ήταν η απαντήσεις των δύο εκ των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που ερωτήθηκαν για το εάν θα τις ενδιέφερε και θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας την αναμέτρηση. Οι απαντητικές επιστολές των εταιριών που διαβάστηκαν ενώπιον της επιτροπής και δεν μπορούσαν να εγγυηθούν το αδιάβλητο. Η τρίτη εκτίμησε πως θα μπορούσε να το πετύχει, ζήτησε όμως περισσότερες τεχνικές πληροφορίες.  Το δεύτερο ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο πολύπειρος σε θέματα διεξαγωγής εκλογικών αναμετρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης, που κλήθηκε από τον Νίκο Αλιβιζάτο στην συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο Α.Δρυμιώτης, στις επίμονες ερωτήσεις ορισμένων μελών, για το πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν παράτυπες ψήφοι, πχ να ψηφίσει ένα μέλος της οικογένειας για λογαριασμό όλων των μελών της, φέρεται να απάντησε πως μια τέτοια πιθανότητα είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο όπως προσέθεσε, δεν πρέπει να αποτρέψει την εκκολαπτόμενη παράταξη από το να αποπειραθεί να το δοκιμάσει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο News247 «Αν και η επιστημονική κατάρτιση του Α.Δρυμιώτη επιτρέπει να παρθεί ένα τέτοιο ρίσκο, εμείς, σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορούμε να το πάρουμε». Παράλληλα, ο κύριος Δρυμιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση κάποιου άλλου κόμματος που θα θελήσει να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία.

Οι παραπάνω απαντήσεις έδειξαν ξεκάθαρα προς όλες τις πλευρές πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή δικλίδα ασφαλείας πριν ληφθεί η απόφαση για παράλληλη, εξ αποστάσεως ψήφο. Η επιτροπή αποφάσισε να συζητήσει το θέμα ξανά, σε συνεδρίαση, την επόμενη Τετάρτη. Χθες πάντως αποφάσισε να υπάρξει on line σύνδεση των εκλογικών κέντρων, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφίας.     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κεντροαριστερά: Τους χωρίζει η ηλεκτρονική ψηφοφορία

SHARE: