Κωδικός 'σταθερότητα' ενόψει νέων προκλήσεων

Στιγμιότυπο απ'΄τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο
Στιγμιότυπο απ'΄τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο EUROKINISSI

Την περαιτέρω σταθεροποίηση της κυβέρνησης σηματοδοτεί η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και η “κοινωνική ατζέντα” που διευρύνεται διαρκώς

Η εμπέδωση της κυβερνητικής σταθερότητας ενόψει των επόμενων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει αμέσως μετά τις γιορτές το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο του πρωθυπουργού, έπειτα από την ανέφελη υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2018.

Άλλωστε, η προχθεσινή ψηφοφορία βρήκε την κυβερνητική πλειοψηφία οιωνεί... επεκταθείσα, καθώς η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό) διευκρίνισε μεν χθες ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη, ωστόσο προανήγγειλε πως στα νομοσχέδια που συμφωνεί θα παρέχει θετική ψήφο.

Φυγή προς τα εμπρός

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της “μάχης των εντυπώσεων” προχθές στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την ήπια κοινοβουλευτική συζήτηση, τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και την ραγδαία αποκλιμάκωση των ομολόγων αναμένεται να αποτελέσει για το Μέγαρο Μαξίμου “φυγή προς τα εμπρός”, με απώτατο στόχο την διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής για τις δύσκολες μάχες που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το κλίμα στο εσωτερικό της συμπολίτευσης στη Βουλή έχει εμφανώς βελτιώσει το μπαράζ κοινωνικών ανακοινώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες... “βρέχει” θετικές ρυθμίσεις: εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ για άνεργους νέους, 650 ευρώ ενίσχυση σε εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους εξαιτίας των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, αύξηση του ανώτατου ορίου προαιρετικής υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5  βασικά “προσφυγονήσια” (Σάμος, Κως, Χίος, Λέσβος, Λέρος) και “ισοδύναμη” ενίσχυση που μπορεί να φτάσει τις 2.100 ευρώ για τα υπόλοιπα, είναι μερικές μόνο από τις κυβερνητικές εξαγγελίες των τελευταίων ημερών που έχουν βελτιώσει το κλίμα όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στο κυβερνών κόμμα, όπως επίσης και μεταξύ των βουλευτών. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν τρόπο για αντίστοιχη εφάπαξ “ισοδύναμη” στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του ΕΚΑΣ από 1ης Ιανουαρίου.

Μνημόνιο για 8 ακόμη μήνες

Την προαναφερθείσα “φυγή προς τα εμπρός”, άλλωστε, όπως επίσης και την εμπέδωση της -υπαρκτής, ούτως ή αλλιώς – κυβερνητικής σταθερότητας η κυβέρνηση τις χρειάζεται για τα επόμενα μέτωπα: το Μνημόνιο, εξάλλου, ακόμη δεν τελείωσε και ορισμένες εκ των δεσμεύσεων που απομένουν στα “τελευταία μέτρα του δρόμου” απαιτούν πολιτική αντοχή και... υπομονή. Ήδη, για παράδειγμα, η χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προφανώς και δεν άρεσε σε όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αξίωση για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει στο τραπέζι -χθες, μάλιστα, στο αντίστοιχο αίτημα που εκφράζει διαρκώς ο Νίκος Φίλης προστέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Πέραν αυτών, όμως, η συσπείρωση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη και για τη μεγάλη  μάχη που θα ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και θα αφορά στη διαπραγμάτευση για την “επόμενη μέρα” της Ελλάδας μετά την λήξη του Μνημονίου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το σχόλιο Τσίπρα για τη Μεγαλοοικονόμου

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

SHARE:

24Media Network