Κοινό μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας για το Kυπριακό

EU Mediterranean Countries summit, in Athens, on Sept. 9, 2016 /     ,  ,  9  2016
EU Mediterranean Countries summit, in Athens, on Sept. 9, 2016 / , , 9 2016 SOOC

Το πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας συζήτησαν οι Α. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης στη συνάντησή τους

Κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, πριν από την έναρξη της 2ης ευρωμεσογειακής συνόδου, συζήτησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν για τις επισκέψεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και της Γερμανίδας Καγκελάριου, 'Ανγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λισαβόνα, κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα».

Στη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει τι είπε ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τις εργασίες της συνόδου. Αναλυτικά: «Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

Ικανοποίηση Λευκωσίας για το κυπριακό

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη της Γενεύης και την εκφρασθείσα θέση τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών μελών για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι η ίδια η ιδιότητά του ως κράτους μέλους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ, τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την ΕΕ καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν εκτάσει στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις Συνθήκες της ΕΕ, να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, στην επανενωμένη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, της ανάγκης όπως η επανενωμένη Κύπρος συνεχίσει να είναι ενεργό και αποτελεσματικό κράτος μέλος, όπως επίσης της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι απαιτείται να δοθούν απαντήσεις στις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ για θέματα, όπως η ανεργία, η κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική προστασία, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και η διασφάλιση προοπτικής και μέλλοντος για τις νεότερες γενιές μέσα από την εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Φωτό: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τσίπρας στη Λισαβόνα. Οι χώρες του Νότου συζητούν για την Ευρώπη

Ραχόι και Ολάντ βλέπει ο Τσίπρας

Τσίπρας και Ραχόι συζητούν για οικονομία και προσφυγικό

SHARE:

24Media Network