Κομισιόν: Τα μέτρα για το 2019 θα κριθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Κομισιόν: Τα μέτρα για το 2019 θα κριθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού
Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης MotionTeam

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξαγγελίες Τσίπρα, θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι λαμβάνει υπόψη της την ομιλία του και αναγνωρίζει ότι σε αυτήν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Στη συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της αποστολής που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα παραπέμπουν οι θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η στη ΔΕΘ. Με άλλα λόγια, τα μέτρα για τον επόμενο χρόνο θα κριθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

Υπογραμμίζοντας την θέση της ότι η Ελλάδα και η οικονομία της θα παρακολουθείται όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και αναγνωρίζει ότι σε αυτήν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τα μέτρα που επιθυμεί να εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις μέσω αυτών των διαδικασιών, αφού θα είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες. Αυτό είναι το μήνυμα που προέρχεται από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στον απόηχο των 11 μέτρων προς εφαρμογή που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  «Ο σχολιασμός των όσων είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αποτελούσε… αβάσιμη πιθανολογία, με άλλα λόγια σπέκουλα. Οι θεσμοί θα εκφράσουν άποψη όταν και εφόσον οι προτάσεις συγκεκριμενοποιηθούν, κατατεθούν επίσημα και μετρηθούν αν βγαίνουν στην πράξη, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η Ελλάδα», εξήγησε διπλωμάτης των Βρυξελλών.

Ανεπισήμως, διπλωμάτες των Βρυξελλών ανέφεραν τις δικές τους απόψεις σχετικά με την εμφάνιση του Πρωθυπουργού. «Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα του Τσίπρα είναι η αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το έχει καταστήσει σαφές η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες. Ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, μίλησε για το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να είναι 3,5% για πέντε χρόνια. Αυτά είναι καλά σημάδια», δήλωσε ένας από αυτούς.

Πιο επιφυλακτικός, ο δεύτερος διπλωμάτης, χώρας που εκπροσωπεί την «σκληρή γραμμή» της Ευρωζώνης, τόνισε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα δούμε πώς θα πάει, θα το εξετάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών που θα βρεθούν στην Αθήνα ως την Παρασκευή». Και συνέχισε: «δεν πρέπει να αφήσουμε ωστόσο άλλα περιθώρια ανατροπής ψηφισμένων μέτρων. Για παράδειγμα, η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να εφαρμοστεί αφού αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα… Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και πλέον, όχι για τους πιστωτές, αλλά για τις αγορές –που είναι ακόμη πιο αυστηρές…».

Μεταμνημονιακή επίσκεψη των θεσμών από σήμερα

Τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος κατά τις συναντήσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα οι θεσμοί με τις ελληνικές Αρχές, στην πρώτη μετά Μνημονιακή αποστολή των θεσμών. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή… Τσίπρα, θα υποστηρίξει πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν χρειάζονται, αφού η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε σχέση με το 2017 που συμφωνήθηκαν τα μέτρα, είναι σαφώς καλύτερη και ότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και χωρίς αυτά.

Αναμένεται να ξεκαθαρίσουν επίσης οι ελληνικές Αρχές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς, αλλά θα υπάρχει πάντοτε συνεννόηση με τους θεσμούς πριν από κάθε εφαρμογή απόφασης. «Αν η μόνη αλλαγή που επιδιώκει η Ελλάδα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα αφορά τη μείωση των συντάξεων, το συζητάμε, παρόλο που θα θέλαμε να δούμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση στον τομέα των παιδιών και μέτρα για τους νέους. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν θέλουμε αυτό να γίνει… σύστημα και να δούμε να ανατρέπεται όλο το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο πρώτος διπλωμάτης.

«Πολλά από αυτά που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός αφορούν σε μεθεπόμενο στάδιο, από το 2020 και μετά. Αυτά θα τα δούμε. Είναι ακόμη νωρίς και κάτι μου λέει ότι έρχονται… γόνιμες μέρες», κατέληξε ο έτερος διπλωμάτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version