Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Τσιόδρα

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Τσιόδρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη (05/11) στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με το σενάριο lockdown και στην Αττική ή και σε όλη τη χώρα να είναι πλέον ισχυρό.

Ο πρωθυπουργός επίσης θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως για λόγους ασφαλειας δεν θα είναι παρόντες στο Μαξίμου, αλλά θα συμμετάσχουν με ψηφιακό προφανώς τρόπο. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα και ιδιαιτερότητα της κατάστασης.

Υπάρχουν εισηγήσεις των ειδικών ακόμη και για γενικό lockdown, τις οποιες επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγειας Βασίλης Κικίλιας παρότι η κυβέρνηση εδώ και καιρο ξορκίζει αυτό το ενδεχόμενο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ειδικοτερα ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί ένα γενικό lockdown στην Αττική ή και σε όλη τη χώρα, στο μοντέλο της Θεσσαλονικης, διάρκειας ενος μήνα, το οποίο προτείνουν να ξεκινήσει από Παρασκευή για να αποφευχθουν μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο από Δευτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα υποχρεούνται και πάλι να αποστείλουν SMS με έξι αποδεκτούς λόγους μετακίνησης στο 13033, όπως και την Άνοιξη.

Σημειωτέον ότι ένα σχέδιο lockdown δύο εβδομάδων υπήρχε στο συρτάρι του πρωθυπουργού από το Σεπτέμβριο, ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης το είχε κρατήσει εκεί, με το σκεπτικό ότι η πολιτεία δεν μπορουσε να εξαντήσει τόσο νωρίς όλα της τα όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι και το ενδεχόμενο γενικού lockdown στην Αθήνα είχε τεθεί απο χθες στο τραπέζι, ενώ τα στοιχεία έδειχναν ότι το δρόμο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών θα ακολουθούσαν σύντομα Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα.

Πρώτα όμως η κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομο τα Σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάτοικοι ζωνών υψηλού κινδύνου να επισκέπτονται άλλες περιοχές όπου η εστίαση και η διασκέδαση παρέμειναν ανοιχτές.

Πληροφορίες ωστόσο ανέφεραν ότι σήμερα σημειώνεται ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων από το αναμενόμενο, γεγονός που δείχνει ότι η πανδημία προχωρά με ραγδαίο ρυθμό ενώ οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται. Καμπανάκι αποτέλεσαν και οι 11 θάνατοι μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Έτσι παρόλο που ο κυβερνητικός εκπροσωπος Στέλιος Πέτσας το πρωί της Τετάρτης υποστήριξε ότι δεν είμαστε κοντα σε lockdown στην Αττικη, καθώς εξάλλου στην κυβέρνηση υπήρχε διχογνωμία ( ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χθες δήλωσε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία), φαίνεται πως όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι. Και προφανώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι έκαναν εισηγήσεις για ακόμη πιο δραστικά και άμεσα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, υπάρχει εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, γεγονός που επιβάλλει συναγερμό διότι σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ. Οπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία, τονιζαν και προσέθεταν: “Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλεπουμε το πρόβλημα να έρχεται.”

Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί lockdown συγκεκριμένα στην Αττικη, οι ίδιες πηγές απαντούσαν πως η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα