Κορονοϊός: Δεν έχει σχέση ο τουρισμός με τα κρούσματα, επιμένει ο Θεοχάρης

Κορονοϊός: Δεν έχει σχέση ο τουρισμός με τα κρούσματα, επιμένει ο Θεοχάρης
Ο Χάρης Θεοχάρης, στην Βουλή Eurokinissi

Ευθύνεται "η δική μας χαλαρότητα" για την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ο υπουργός Τουρισμού. Υποστήριξε ότι λόγω των "έξυπνων ελέγχων" στα σύνορα δεν πάρθηκαν εξαρχής οριζόντια μέτρα απαγόρευσης.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συνδέσει την αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19 στην Ελλάδα με το άνοιγμα του τουρισμού, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης φαίνεται να αρνείται αυτόν τον συσχετισμό. Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η εσωτερική χαλαρότητα.

Δεν είναι ο τουρισμός το πρόβλημα

Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν κατηγορηματικός, αφού όπως ανέφερε «δεν είναι ο τουρισμός το πρόβλημα. Η δική μας χαλαρότητα, είναι. Το ότι πιστέψαμε ότι την κερδίσαμε τη μάχη, είναι. Μια σειρά από άλλους παράγοντες, μπορεί να είναι. Όχι, όμως, ο τουρισμός». Μάλιστα αναφέρθηκε σε άλλες χώρες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε ακούσει για μια χώρα πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων κατοίκων που έμεινε κλειστή στα σύνορά της και δεν τα άνοιξε και τα κρούσματα από 200 πήγαν 3.000;Αυτή η χώρα, είχε κλειστό τον τουρισμό.Δεν έχετε ακούσει για άλλες χώρες με δυόμισι φορές μικρότερο πληθυσμό, η οποία άνοιξε επιθετικά τον τουρισμό της και η οποία έφτασε να έχει το ισοδύναμο των 900 και 950 κρουσμάτων;»

Επίσης ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο και η αύξηση της πληρότητας των πλοίων. Όπως επισήμανε «δεν μιλήσαμε για το 100% πληρότητα, δεν είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι διεθνής απόφαση και δεν έχουμε δει στην πράξη, προβλήματα από εκεί, δεν φαίνεται τουλάχιστον να ξεκινάνε από εκεί τα προβλήματα». Μάλιστα υποστήριξε ότι στους ελέγχους στις εισόδους της χώρας υπήρξε κάποιου είδους «μόχλευση» λέγοντας πως «όταν καινοτομείς, όταν βάζεις ένα παγκόσμιο σύστημα που τέτοιο δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου, όπως η «EVA», το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο με τη φόρμα μας τεστάρουμε τους ανθρώπους και κάναμε και μία μελέτη και βγήκε ότι η αποτελεσματικότητα των ελέγχων μας στα σύνορα είναι 93% πιο ισχυρή, από τα τυχαία τεστ. Αυτό σημαίνει ότι τα 8.000 τεστ στα σύνορα, είναι σαν να είναι σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 16.000 τεστ». Μάλιστα σε αυτό το σύστημα απέδωσε το ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε στοιχεία, ώστε να μπορεί να μην κάνει οριζόντιες κινήσεις «απαγορεύω σε όλα τα σήμερα». Όσο έβλεπε λοιπόν μία διαφοροποίηση από τα οδικά στα αεροπορικά, άφηνε τη δυνατότητα να είναι ο τουρισμός μας ανοιχτός στα αεροπορικά γιατί πράγματι παίρναμε στοιχεία ότι δεν ήταν τόσο επισφαλές να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα τα αεροπορικά».

Τουρισμός στην Μύκονο Eurokinissi

Η Σερβία

Ειδικά για το θέμα της Σερβίας υποστήριξε πως «δόθηκε λύση άμεσα» αν και παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση της συγκεκριμένης χώρας υπήρξε ρίσκο αλλά λήφθησαν υπόψη οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας. Ενδεικτικά ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως «φυσικά υπάρχουν παιδικές ασθένειες και το γεγονός ότι δώσαμε λύσεις, γιατί άκουσα και το ζήτημα της Σερβίας, δόθηκε λύση άμεσα. Δεν πήγαν στο Μαυροβούνιο οι άνθρωποι αυτοί. Άνοιξαν τα σύνορα και πέρασαν. Το γεγονός ότι αργότερα έπρεπε η Σερβία να κλείσει, γιατί εκεί πήραμε και ένα ρίσκο. Εκεί βλέπαμε ότι ακόμα επιδημιολογικά άντεχε η Σερβία και επειδή ακριβώς έχουμε αυτήν την σχέση των λαών, θέλαμε να στηρίξουμε το άνοιγμα των συνόρων. Δυστυχώς η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία δεν ήταν τέτοια που να μας επέτρεπε να συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα με αυτή τη χώρα».

Συνολικά ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε πως «η χώρα μας συνεχίζει να είναι καλύτερη από τις άλλες χώρες. Δεν συγκρινόμαστε από το πού ήταν όλος ο κόσμος πριν από δυο-τρεις μήνες. Και άλλες χώρες ήταν στο 0 και στο 2 και πήγαν στο 360. Και εμείς ήμασταν στο 30 και πήγαμε εδώ που είμαστε».

Θυμίζουμε πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στο CNN ανέφερε σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων πως «είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 200 ημερησίως, και όντως περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα