Κορονοϊός: Lockdown και άνοιγμα ανά δύο εβδομάδες, με ορίζοντα το Πάσχα

Κορονοϊός: Lockdown και άνοιγμα ανά δύο εβδομάδες, με ορίζοντα το Πάσχα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ

Το χρονοδιάγραμμα του lockdown έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε κάθε δύο εβδομάδες. Εκτίμησε πως το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Σύστημα βεντάλια μέχρι το Πάσχα: Το χρονοδιάγραμμα του lockdown έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η οικονομία να ανοίγει και να κλείνει ανά δύο εβδομάδες, μέχρι να προχωρήσει και ο εμβολιασμός, και έτσι στις αρχές Μαΐου η περιπέτεια του κορονοϊού να αρχίσει να οδεύει προς το τέλος της.

“Πιστεύω ότι όταν πια θα φτάνουμε στο Πάσχα, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα” δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και μετά δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων και δήλωσε για αυτό το λόγο αισιόδοξος ότι αυτή η περιπέτεια σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνει πια προς το τέλος της.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτή δεν είναι η ημέρα της Μαρμότας. Δεν επαναλαμβάνεται δηλαδή, δεν θα είναι πάντα η ζωή μας έτσι, να ανοίγουμε, να κλείνουμε, να έχουμε περιορισμούς, να έχουμε άγχος, να μη μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο μαγαζάτορας να ανησυχεί για το μέλλον του” είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι τότε να χρειαστεί η οικονομία να ανοίξει και να ξανακλείσει.


“Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ σημαντικές αυτές τις τρεις εβδομάδες σχεδόν που λειτούργησε το λιανεμπόριο και πρόσθεσε: “Από το να έχεις το λιανεμπόριο να λειτουργεί τέσσερις εβδομάδες με click away, να ημιλειτουγεί, σίγουρα και οι έμποροι που μας ακούν θα προτιμήσουν να είναι δύο εβδομάδες ανοιχτοί και ενδεχομένως δύο εβδομάδες κλειστοί, αν αυτό πάλι είναι απαραίτητο.”

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε άλλωστε πως: “Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει τη μαγική λύση για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Αντιμετωπίζουμε και εμείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.”

Η εκτίμηση για επάνοδο σε μία σχετική κανονικότητα το Πάσχα συνδέεται όπως αναφέρθηκε με τους εμβολιασμούς, ιδίως των ευπαθών ομάδων.

“Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε ξεπεράσει τους 500.000 εμβολιασμούς. Τέλος Μαρτίου εκτιμώ ότι θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς. Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64. Και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί”, εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Αυτό με κάνει να πιστεύω και να είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει και λόγω τουρισμού, και θα έχουμε τουρισμό φέτος πολύ περισσότερο από πέρσι, το δουλεύουμε πολύ συστηματικά, θα μπορούμε πια να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.”

Γιατί πήρε την απόφαση για το νέο lockdown

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό που προβλημάτισε την κυβέρνηση ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έκαναν την εμφάνιση τους μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού.

“Προτίμησα, λοιπόν, να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα μέτρα αυτά πάλι μια ώρα αρχύτερα”.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά και η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε επίσης ότι ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που κάναμε τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να συνοδεύεται στη συνέχεια με την πλήρη λειτουργία της αγοράς και των σχολείων. Και ενδεχομένως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμα μία φορά.

“Δεν ήταν λάθος που άνοιξαν σχολεία και λιανεμπόριο”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι δεν ήταν λάθος που άνοιξαν σχολεία και λιανεμπόριο τόσο κοντά το ένα στο άλλο, διότι όπως είπε τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την εποχή το επέτρεπαν.

“Το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι να βάζει κανείς προτεραιότητες μεταξύ εκπαίδευσης από τη μία και οικονομίας από την άλλη. Δεν είναι εύκολο αυτό. Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός σχολείων. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το «άνοιξε-κλείσε». Για το λιανεμπόριο μπορεί να είναι πιο εύκολο” σχολίασε.

Ανάγκη για καλύτερους ελέγχους στους χώρους εργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι πρέπει να ελέγχεται καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας. “Έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά τηλεργασίας τα οποία έχουμε επιβάλλει. Εάν αυτά δεν τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα” είπε, αλλά σημείωσε ότι: “Η αστυνόμευση και αυτή έχει τα όρια της και καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχει και μία κόπωση”.

Απάντηση για τις ΜΕΘ και τη στελέχωση τους

Όσον αφορά στην κριτική για τη δημιουργία ΜΕΘ χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε ή να «γεννήσουμε» πρόσθετους νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους πέραν αυτών που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος σας διαβεβαιώνω ότι αξιοποιείται. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα.”

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. “Δεν ήμασταν μόνο εμείς που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό, αλλά και πολλές άλλες χώρες. Τα νοσοκομεία αυτά δεν σχεδιάστηκαν ποτέ, κ. Παπαχελά, για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τα υποστηρίξουμε, αλλά προφανώς είναι δύσκολο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο να έχει τον βαθμό της εξειδίκευσης που μπορεί να έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτό είναι σίγουρα ένα μάθημα για την επόμενη μέρα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου λόγω κορονοϊού”

Στο πεδίο των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών της.

“Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε κάποιες συνθήκες κανονικότητας. Δεν θα γίνει το ’21, αμφιβάλλω αν θα γίνει το ’22. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων. Και τώρα μειώνουμε φόρους, το κάνουμε σε πρώτη φάση προσωρινά, εννοώ για την Εισφορά Αλληλεγγύης για το ’21, θεωρώ όμως ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση αυτής της μείωσης.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι δεν ανησυχεί γιατί μία γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει σημαντικά το λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αλλά τον προβληματίζει πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας μετά την πανδημία.

Εξέφρασε όμως αισιοδοξία γιατί όπως είπε υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

“Ο κόσμος νομίζω ότι θα έχει διάθεση, να το πω απλά, να ξοδέψει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, να κάνει αγορές, να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να αγοράσει τώρα” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι επίσης θα υπάρχει και μια μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει, γεγονός σημαντικό για τον τουρισμό.

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε κι εχθές. μιλώντας για τον Πρόεδρο Macron. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτίμησε ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής και σχολίασε: “Εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε επίσης στη γείτονα: “Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός.”

Για το μεν Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. “Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε” υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι: “Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, ενώ υπενθύμισε και το ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών την αποστρατικοποίηση και τις γκρίζες ζώνες.

“Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα για εμάς” ξέκοψε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό. Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών.”

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον ότι όσον αφορά στην προσφυγή στη Χάγη ανέφερε: “ Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.”

Τέλος ως προς τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε: “Έχω μια πολύ ειλικρινή σχέση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Και θεωρώ πράγματι ότι η Καγκελάριος Μέρκελ προσπάθησε και προσπαθεί να βοηθήσει.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα