Κουφοντίνας: Η κυβέρνηση επιμένει – Ποιος ζήτησε την αναγκαστική σίτιση

Κουφοντίνας: Η κυβέρνηση επιμένει – Ποιος ζήτησε την αναγκαστική σίτιση
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

“Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά και δεν εκβιάζεται”, λένε κυβερνητικά στελέχη για τον Κουφοντίνα, είναι όμως σαφές ότι το Μαξίμου φοβάται το ενδεχόμενο μοιραίας κατάληξης της απεργίας πείνας.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας χθες διατάχθηκε η αναγκαστική σίτιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς υπάρχουν πλέον φόβοι για τη ζωή του μετά από 48 ημέρες απεργίας πείνας και εδώ και δύο ημέρες και απεργίας δίψας.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα κάνει πίσω στο αίτημα του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη17 Νοέμβρη, είναι όμως σαφές ότι διαπιστώνει πως θα αποτελούσε πολιτικό πρόβλημα τυχόν μοιραία κατάληξη κρατούμενου, που έχει προβεί σε απεργία πείνας.

“Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά και δεν εκβιάζεται κάνοντας δεκτό ένα αίτημα ειδικής μεταχείρισης με την επιλογή φυλακής όπως ζητάει ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνας” λένε κυβερνητικά στελέχη χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν η χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση για τη σίτιση Κουφοντίνα, πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα των αρχών, επιβεβαιώνεται ότι ο εισαγγελέας δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα αλλά ύστερα από αίτημα “των αρμόδιων υγειονομικών αρχών”. Είναι σαφές όμως το κυβερνητικό ενδιαφέρον σε ανώτατο επίπεδο για το θέμα, καθώς ο Κουφοντίνας αρνείται τη σίτιση.

Η απόφαση του Εισαγγελέα κάνει λόγο για “τη λήψη όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ζωής του κρατούμενου”.

Σημειωτέον ότι τίθεται ένα ζήτημα ως προς το εάν η αναγκαστική σίτιση αποτελεί βασανιστήριο. Ο ΟΗΕ τάσσεται κατά αυτής της πρακτικής, ενώ αποφάσεις του ΕΔΔΑ θεωρούν ότι καθώς η βούληση του απεργού δεν είναι να πεθάνει αλλά να ικανοποιηθεί το αίτημα του, προέχει η προστασία της ζωής του.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ιδία βούλησει συνεχίζει την απεργία πείνας, επιμένοντας στις θέσεις του και θέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του σε κίνδυνο. Επιρρίπτουν δηλαδή στον ίδιο τον απεργό πείνας την ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι ο κρατούμενος λαμβάνει πλήρη και συνεχή ιατρική παρακολούθηση, καθώς τρεις φορές την ημέρα πραγματοποιείται λήψη και καταγραφή ζωτικών του σημείων από τον ιατρό του Καταστήματος, ενώ τον εξέτασε και ιδιώτης γιατρός της επιλογής του.

Ο θάνατος όμως κρατούμενου απεργού πείνας σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όποιες και εάν είναι οι καταδικαστέες πράξεις του, θα εξέθετε την κυβέρνηση και παρότι υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ για σκληρή στάση ανεξαρτήτως της κατάληξης, υπάρχουν και φωνές από το φιλελεύθερο στρατόπεδο που λένε ότι πρέπει να γίνει ο,τιδήποτε για να μην πεθάνει ο Κουφοντίνας.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επικαλούνται επίσης ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Κουφοντίνας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη, μετήχθη σε αγροτικές φυλακές, δηλαδή σε ημιελεύθερο κατάστημα κράτησης, ενώ κρατούμενοι με ηπιότερες ποινές δεν είχαν παρόμοια ευνοϊκή μεταχείριση, όπως λένε.

Υπερασπίζονται δε το νόμο 4760/11-12-20 που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι επέφερε “εξορθολογισμό των αποφάσεων, τόσο για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους, όσο και για το δικαίωμα να μετάγονται σε αγροτικά καταστήματα”, χωρίς στην ουσία να αρνούνται ότι στόχευε στον Κουφοντίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα