Κουίκ σε ομογενείς στις ΗΠΑ: Ζητάτε στήριξη της Ελλάδας αλλά μιλάτε αγγλικά. Δεν βοηθάτε έτσι

Leader of Independent Greeks (ANEL) Panos Kammenos addresses supporters and party members during his pre-election rally in Thessaloniki, Greece on Jan. 18, 2015. /           ,   18  2015.
Leader of Independent Greeks (ANEL) Panos Kammenos addresses supporters and party members during his pre-election rally in Thessaloniki, Greece on Jan. 18, 2015. / , 18 2015. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Παράπονα από τον υφυπουργό Εξωτερικών. Τι δήλωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στη Φλόριντα

Τα παράπονά του στην ομογένεια της Φλόριντα για το ότι δεν μιλούν ελληνικά, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά την παρουσία του, την Κυριακή, σε εκδήλωση στο Τάρπον Σπριγκς.

"Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μία εξομολόγηση. Όταν πριν από 24 ώρες έφευγα από το σπίτι μου για να έλθω εδώ στην Τάμπα, στο Τάρπον Σπριγκς, ήξερα ότι θα ερχόμουνα σε μία πόλη που είναι η κόρη της Καλύμνου. Πίστευα, ότι ερχόμουνα σε ομογενείς που κρατούν την γλώσσα της πατρίδας. Αλλά με αιφνιδιάσατε. Με μπερδέψατε. Στενοχωρήθηκα", είπε ο υφυπουργός.

Και συνέχισε: "Είμαι ο προτελευταίος ομιλητής σε αυτή την εκδήλωση και όλοι οι προηγούμενοι, όλοι ομογενείς με τους οποίους πριν καθίσουμε στα τραπέζια, τα λέγαμε στη γλώσσα μας, μίλησαν όχι ελληνικά, αλλά αγγλικά. Δηλαδή στη σημερινή εκδήλωση άκουγα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βάζουν στην άκρη τη γλώσσα της πατρίδας μας.

Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να σας πω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ισχυρότατο σημείο αναφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όπως και η Ορθοδοξία.

Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε φτάσει πλέον στην τέταρτη και πέμπτη γενιά, με τα ελληνικά να φθίνουν. Εσείς, οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες αν δεν στηρίξετε, ακόμα και στις ομογενειακές συγκεντρώσεις την ελληνική γλώσσα, τότε τα ελληνικά έσβησαν. Κι αν σβήσουν τα ελληνικά, τότε χάσαμε και την ομογένεια. Έτσι, λοιπόν, παρά το ότι όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες μίλησαν αγγλικά, εγώ θα επιλέξω τα ελληνικά που είναι και η μητέρα όλων των γλωσσών".

Όπως εξήγησε αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ομογενειακών τοπικών ΜΜΕ, η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε κοιτίδα της Διασποράς, σε κάθε ήπειρο, είναι πολύ ψηλά στην υπουργική του ατζέντα. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες μέρες έρχεται ρυθμιστική τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στην έκδοση ΚΥΑ για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Δικαιολογημένα η Ομογένεια ζητάει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας για την εκμάθηση ή διατήρηση των ελληνικών. Το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα με αποσπάσεις καθηγητών, παρά την οικονομική μας κρίση. Εδώ στη Φλόριδα, για παράδειγμα, στα «τσάρτερς» Σχολεία, έχουμε πολύ ικανοποιητικό αριθμό δασκάλων. Ε, ας μας βοηθήσουν και οι ομογενείς με τη δική τους γλωσσική συνεισφορά», κατέληξε.

Ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε και τα δύο «τσάρτερς» Σχολεία, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό δημόσιο, είναι δωρεάν για τους μαθητές, υπόκεινται στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά διδάσκουν τα ελληνικά δύο ώρες την ημέρα, η μία σε θεωρητικά μαθήματα και η άλλη στα μαθηματικά.

(Φωτό: sooc.gr)

SHARE:

24Media Network