Κουτσούμπας: Ψευδεπίγραφη “εθνική” υπευθυνότητα και ομοψυχία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κουτσούμπας: Ψευδεπίγραφη “εθνική” υπευθυνότητα και ομοψυχία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ του ΚΚΕ Eurokinissi

Ως νέα, πολύ παλιά Μεγάλη Ιδέα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου χαρακτήρισε το "Νέο Σχέδιο Μάρσαλ" που αναμένει η Ευρώπη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου, υπό τον τίτλο «”Νέο Σχέδιο Μάρσαλ”- Η νέα, πολύ παλιά, “Μεγάλη Ιδέα” του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών», επισημαίνει ότι «η υγεία του λαού, η φροντίδα, η προστασία, η ασφάλεια είναι ασυμβίβαστες με το καπιταλιστικό κέρδος, το αδηφάγο κεφάλαιο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής» υπογραμμίζοντας «ή θα επιβληθούν λύσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού ή ο λαός θα υποφέρει, θα ζει σε άθλιες συνθήκες, θα πληρώνει συνεχώς από το υστέρημά του, για να θησαυρίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί του κεφαλαίου».

Υπενθυμίζει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον κίνδυνο νέας κρίσης και επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμα πιo εκτεθειμένη «εξαιτίας της λεγόμενης «εξωστρέφειάς» της, που «είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας»’ Αναφέρεται στην συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, με την ονομασία «νέο Σχέδιο Μάρσαλ», όρο με τον οποίο ταυτίζονται και «οι οπαδοί των σημερινών μηχανισμών στήριξης του ESM (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία), και οι οπαδοί του ευρωομολόγου ή κάτι ενδιάμεσου, από τις υπερχρεωμένες χώρες του νότου», καθώς και όλες «οι αστικές δυνάμεις».

Επισημαίνει ότι αυτή η ταύτιση δείχνει τη μεγάλη τους συμφωνία στην ανάγκη τα αστικά κράτη και οι συμμαχίες τους, όπως η ΕΕ, να παρέμβουν, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, για να στηρίξουν όχι τους εργαζόμενους και τους λαούς, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους» ενισχύοντας ταυτόχρονα και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έναντι των ανταγωνιστών του. «Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, η απάτη της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

H ΕΕ και η Ευρωζώνη είναι από τη φύση τους συμμαχίες ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών και οικονομιών που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, «δείχνουν τα δόντια τους» τόσο ανάμεσά τους όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας. Προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο» των νέων πακέτων διάσωσης και τα νέα δάνεια και ελλείμματα, με νέα μέτρα που ήδη δοκιμάζονται στον «υγειονομικό» πειραματικό σωλήνα, με αφορμή την πανδημία».

Σημειώνει ότι «αυτό ζούμε αυτήν την περίοδο και στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, χιλιάδες απολύσεις, βλαπτικές εργασιακές μεταβολές, εργαζόμενοι με ευέλικτες σχέσεις που δεν δικαιούνται ούτε καν το πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ, καταστροφή επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων, αγροτών. Και από την άλλη, πακτωλός χρημάτων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και με ελάχιστες διαφορές, κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα στήριξης, προβάλλει και το «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτει ότι «αυτή η -ακόμη μεγαλύτερη- σύγκλιση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο έδαφος και με προπαγανδιστικό κάλυμμα μια ψευδεπίγραφη «εθνική» υπευθυνότητα και ομοψυχία, δεν αποκλείεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα