Κουβέλης σε Σαμαρά: “Όχι” της ΔΗΜΑΡ στην παράταση του ειδικού τέλους

Κουβέλης σε Σαμαρά: “Όχι” της ΔΗΜΑΡ στην παράταση του ειδικού τέλους
ΒΟΥΛΗ-2Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ // ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Κουβέλη για το χαράτσι στα ακίνητα. Τι συζήτησαν ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τη τρόικα. Αυστηρές θέσεις από το ΠΑΣΟΚ

Τηλεφωνική συνομιλία είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, συζήτησαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε και εξήγησε στον πρωθυπουργό, που είχε και την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία, τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, τόνισε ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αυστηρές θέσεις από το ΠΑΣΟΚ

Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα είναι ότι “δεν αντέχει η οικονομία, η κοινωνία, η πολιτική ζωή του τόπου νέα μέτρα λιτότητας, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα”, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι το Κίνημα είχε επισημάνει από το καλοκαίρι του 2012, την ανάγκη να προηγηθεί συμφωνία ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο και ως προς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και τα δημοσιονομικά μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι “οι αποκλίσεις που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, πρέπει να αντιμετωπιστούν (και πέραν της κινητοποίησης των σχετικών μηχανισμών είσπραξης) με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης”, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους εταίρους μας για τις αναγκαίες προσαρμογές στους στόχους του προγράμματος “κυρίως με την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, δηλαδή με την αξιοποίηση όλης της περιόδου μέχρι και το 2016 κατά τρόπο αναπτυξιακά και δημοσιονομικά επωφελή”.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν σειρά εύλογων ρυθμίσεων τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όσο δε αφορά στα ασφαλιστικά έσοδα, ανέφεραν ότι ζωτική για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η κανονική καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων και χαρακτήριζαν ως κρίσιμο ζήτημα την άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες από τα χρήματα του δανείου, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Παράλληλα, πρωταρχικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, με το Κίνημα να επιμένει στην άμεση εφαρμογή της πρότασής του για ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με υφισταμένους εσωτερικούς πόρους και τη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Κοινωνικό Ταμείο και το οποίο θα αφορά σε διατήρηση 500.000 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας σε Δήμους, επιχειρήσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ανέργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αποστέλλει, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας, ειδικό σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει επίσης την ανάγκη να στηριχθούν πρωτοβουλίες διευκόλυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως προς την αποπληρωμή των χρεών τους. Ως προς αυτό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να συνδέουν την αποπληρωμή των οφειλών, με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ενώ υπενθυμίζουν την πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και “την ανάγκη να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά έως τις 2.000 ευρώ”.

Όσον αφορά στις προτάσεις του κόμματος για τη φορολογία Ακινήτων, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τώρα που η περίοδος εφαρμογής του ειδικού τέλους λήγει, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αντικατάστασης του με ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), “πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή  ιδιοκτησία”. Μεταξύ άλλων, έλεγαν ότι το ειδικό τέλος, για το οποίο το Κίνημα υπέστη κριτική, επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μέσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία και την χώρα και, παράλληλα σημείωναν ότι σε καμία περίπτωση η είσπραξη μέσω της ΔΕΗ δεν είχε ως συνέπεια τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριό λόγω μη καταβολής του.

Για τη συζήτηση που αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, οι πηγές της Ιπποκράτους τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου και εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη, αναφέρουν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να υποβάλλει το ταχύτερο το σχέδιο των νέων οργανισμών (κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών) “ώστε να εφαρμοστούν οι πρωτοβουλίες αυτές, να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, και να σταματήσει οριστικά  η άγονη και λανθασμένη συζήτηση περί «συμβολικών, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων»”.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ ζητούν να συζητηθεί στη Βουλή το ταχύτερο η πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα