Κουβέλης στο News247: Τα μνημόνια δεν υπήρξαν ποτέ επιλογή της αριστεράς

Κουβέλης στο News247: Τα μνημόνια δεν υπήρξαν ποτέ επιλογή της αριστεράς

Η προοδευτική διακυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι η αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο να αντιπολιτεύεται, αλλά και να κυβερνά, σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του News247 για το μέλλον της αριστεράς, ένα χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015, το News247 ανοίγει ένα μεγάλο διάλογο, ιδεολογικό και πολιτικό, για το μέλλον της (κυβερνώσας) αριστεράς.

 Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης απαντά σε τρία ερωτήματα, όχι για τον ένα χρόνο που πέρασε, αλλά για το σήμερα και το αύριο.

1. Υπάρχει αριστερά μετά το μνημόνιο; Ποιο είναι δηλαδή σήμερα, ένα χρόνο μετά την “πρώτη φορά αριστερά” και ενώ μεσολάβησε η μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, το όραμα της αριστεράς;

Το όραμα και η διεκδίκηση της Αριστεράς στη συγκυρία της κρίσης είναι να βάλει τέλος στο θανάσιμο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας, επαναφέροντας τη χώρα στην τροχιά της αξιοπρέπειας και ξαναστήνοντας στα πόδια του το κοινωνικό κράτος.

Τα μνημόνια δεν είναι ούτε υπήρξαν ποτέ επιλογή της Αριστεράς. Είναι το τίμημα των πολιτικών που επέβαλαν στη κοινωνία και τη χώρα είτε αυτοτελώς είτε συνεργαζόμενες οι δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές, φροντίζοντας παράλληλα να λειάνει τις αρνητικές όψεις της με κοινωνικά αντίβαρα. Η χώρα πρέπει να επανέλθει όχι στην κανονικότητα της εκμετάλλευσης και της λιτότητας, όπως επιδιώκει το νεοφιλελεύθερο μπλοκ, αλλά στην κανονικότητα της προόδου.

2. Σε τρία χρόνια που θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τι κληρονομιά θα έχει αφήσει η κυβερνώσα αριστερά;

Η προοδευτική διακυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο να αντιπολιτεύεται, αλλά και να κυβερνά με γνώση, ευαισθησία και υπευθυνότητα. Για μας που βρεθήκαμε και παραμένουμε χρόνια στην κοίτη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, το στοίχημα ήταν πάντοτε μια Αριστερά ανοιχτή στην πρόκληση της διακυβέρνησης, που τολμά για να αλλάξει τον κόσμο. Η πολιτική κληρονομιά της κυβερνώσα Αριστεράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την κληρονομιά της δύναμης που αναμετράται με τα εμπόδια και τις δυσκολίες όχι χάριν της αναπαραγωγής της ιδίας και των στελεχών της, αλλά χάριν της κοινωνίας και των πιο αδύναμων μελών της.

3.Πώς θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες ασκώντας πραγματικά αριστερή πολιτική παρά το μνημόνιο, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και θα τον έχει, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αντιδράσεις;

Η άσκηση προοδευτικών πολιτικών που διαφοροποιούν την κυβέρνηση από τις προγενέστερες είναι ένα καθημερινό στοίχημα σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση των στρωμάτων που η κρίση εξωθεί στο περιθώριο, σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι προφανώς το μείζον. Ταυτόχρονα,  ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να εξυγιάνει τη δημόσια ζωή από όσα την κρατούν δέσμια σε χρόνιες παθογένειες, να κόψει τον ομφάλιο ρόλο που συνδέει κρατικές λειτουργίες με τη διαφθορά και να προωθήσει θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφήνουν σαφές αριστερό αποτύπωμα. Στη φάση που διανύουμε, κρίσιμο είναι, επίσης, η διαχείριση του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών να γίνει με τρόπο που θα περιφρουρεί τα συμφέροντα της χώρας, αλλά που ταυτόχρονα θα στέλνει στην Ευρώπη ένα έμπρακτο μήνυμα αλληλεγγύης και σεβασμού των δικαιωμάτων.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα