Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση Eurokinissi

Σε αγώνα δρόμου για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με την διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης αποδύεται η κυβέρνηση

Η επιστολή του Μάριο Σεντένο προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λειτουργεί ως καμπανάκι προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει το μήνυμα από τον επικεφαλής του Εurogroup, ωστόσο στέλεχος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι “ο Μ. Σεντένο εξηγεί αυτό που ξέρουμε όλοι, ότι μέχρι την συνεδρίαση του οργάνου στις 24 Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση”.

Εξ αυτού του λόγου, θυμίζουν στελέχη της κυβέρνησης, με οδηγία του πρωθυπουργού ο υφυπουργός και επιφορτισμένος για την παρακολούθηση του μνημονίου Δημήτρης Λιάκος, έστειλε νέα επιστολή προς τα μέλη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση ώστε να επιταχύνουν όλες τις διαδικασίες.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει πρόοδο στους θεσμούς ώστε κατά τις διαπραγματεύσεις να μην δημιουργηθούν εμπλοκές και να μην γίνουν επισημάνσεις για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η διαδικασία προχωρά ικανοποιητικά, προσθέτουν όμως πως οι υπουργοί που έχουν υποχρεώσεις θα πρέπει να βιαστούν. “Τώρα τρέχουμε, θέλει και ο άγιος φοβέρα” αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος σε σχέση με την πορεία της αξιολόγησης γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η λέξη “καθυστερήσεις” επαναλαμβάνεται αρκετές φορές στο κείμενο του Δημήτρη Λιάκου που υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταθέσεις εκκρεμοτήτων για το καλοκαίρι. “Καταγράφονται καθυστερήσεις” και “πρέπει το Staff Level Agreement να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου” είναι δύο από τα κεντρικά στοιχεία της νέας επιστολής του Μαξίμου προς τους υπουργούς.

Επίσης, επισημαίνεται ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου, ή βαριά βαριά στις αρχές Ιουνίου ώστε να μην δοθούν πατήματα στους δανειστές να προβάλουν αξιώσεις ή να αρχίσουν να σκέφτονται ότι η χώρα δεν θα προλάβει και ότι μπορεί να χρειαστεί ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας. Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τέταρτη αξιολόγηση να κλείσει “στην ώρα της” δηλαδή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Όμως προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είχε αφήσει και μία μικρή πιθανότητα η συμφωνία να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο Eurogroup, λίγες ημέρες μετά, στις 9 Ιουλίου. Κυρίως για λόγους ψυχολογικούς και για να μην φανεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα κλείνοντας την πλέον κρίσιμη αξιολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα