Κριτική στην κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις από τους 53

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις από τους 53

Παρέμβαση της εσωκομματικής κίνησης, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε πανελλαδική σύσκεψη

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων ασκεί με ανακοίνωση της η κίνηση των 53.

Η εσωκομματική κίνηση λειτουργεί έτσι ως ανάχωμα εξ αριστερών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

"Tο  κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και η προοπτική υιοθέτησης θέσεων που συνιστούν κατάργηση στην πράξη του προσφυγικού δικαίου, των ευρωπαϊκών συμβάσεων και της συνθήκης της Γενεύης, όπως για παράδειγμα , η ανταλλαγή προσφύγων με το «για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το πρωτόκολλο της επανεισδοχής που επικαιροποιείται  προκειμένου επισήμως να δοθεί μήνυμα στους διακινητές αλλά ουσιαστικά να αποθαρρύνει τους μετανάστες και να αποτρέψει την διαδρομή τους προς την Ευρώπη.

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη συμφωνία έχουν ήδη δηλώσει Διεθνείς οργανώσεις, πλήθος ανθρωπιστικών, προοδευτικών φορέων και ανθρώπων, ενώ, την βαθιά ανησυχία τους έχουν εκφράσει η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία" αναφέρει η ανακοινωση των 53.

Η γενικότερη πρόβλεψη για "επαναπροώθηση" (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, συνεχίζει η ανακοίνωση της εσωκομματικής κίνησης, τονίζοντας ότι:

"Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πρόβλεψη αντιτίθεται στις  καταστατικές του αρχές και  στις επανειλημμένες  συλλογικές  του αποφάσεις.  Αντιτίθεται επομένως στις πάγιες θέσεις του αλλά και στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική  της κυβέρνησης  που ενθάρρυνε και στήριξε, ενάντια στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία, που μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία και να υποχρεώσει τα κόμματα τη συντηρητικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Ε.Κ.) να  τροποποιήσουν υποκριτικά την ρητορική τους."

Οι 53 υπογραμμίζουν ότι τα μέλη και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους ανθρώπους, κινήματα και συλλογικότητες, έδωσαν και δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. αλλά και πως η κυβέρνηση "ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης φρούριο που εκφράζουν σήμερα κατά κύριο λόγο  η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, διάλεξε,  επέλεξε, να ταχθεί στην πλευρά της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας, εφαρμόζοντας τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης και το Δίκαιο της θάλασσας, μη βουλιάζοντας της βάρκες αλλά αντίθετα σώζοντας τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους .Είμαστε υπερήφανοι/ες γι’ αυτό και βεβαίως δεν το διαπραγματευόμαστε."

Υπενθυμίζουν επίσης ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας επανεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη, και της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία στις  υπόλοιπες  Ευρωπαϊκές χώρες.

"Η Ευρώπη, με ισότιμο και αναλογικό τρόπο και με βάση τα συμφωνηθέντα, οφείλει να αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να τους εντάξει δημιουργικά και με σεβασμό στα ήθη και έθιμα, τις κουλτούρες και τις θρησκείες τους.

Προφανώς η Ελλάδα  θα συνεχίσει να στέκεται με αλληλεγγύη και ανθρωπιά στο πλάι προσφύγων και μεταναστών και θα εργαστεί   για την ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Επομένως και  σε κάθε περίπτωση εάν  η προβλεπόμενη συμφωνία  εφαρμοστεί, τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος μαζί με τους αλληλέγγυους ανθρώπους, τα κινήματα και τις συλλογικότητες  θα πρέπει  να αντιταχθούν και να προστατέψουν τα δικαιώματα των ανθρώπων για ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή,  για προστασία και  σεβασμό της προσωπικότητας τους", συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας:

"Το προσφυγικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές αποτροπής, καταστολής και καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί φυσική συνέπεια των πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή , με επίκεντρο τη Συρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Αριστερές, οι κινηματικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν να εργαστούν, αφενός  για να αποτρέψουν  το ενδεχόμενο  επιστροφής στην Ευρώπη –φρούριο, στην  Ευρώπη που επιδιώκει την κατάργηση της συνθήκης της Γενεύης  και  που προκειμένου   να κλείσει τα ευρωπαϊκά σύνορα για τους πρόσφυγες χαρακτηρίζει την  Τουρκία  «ασφαλή  χώρα» και , αφετέρου, για να ενισχύσουν την   συγκρότηση  ενός μαζικού πανευρωπαϊκού , αντιπολεμικού κινήματος  για την ειρήνη στις  εμπόλεμες περιοχές."

Η κίνηση των 53 πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο 5 Μαρτίου πανελλαδική σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από την ανάδειξή του στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα, αλλά και η πορεία ενόψει του συνεδρίου.

Κατά την σύσκεψη , όπως επισημαίνεται σε σημείωμα της «Πρωτοβουλίας Μελών 53+», όπως είναι ακριβής τίτλος της, «έγινε σαφές τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όσο και στα τελικά συμπεράσματα της σύσκεψης ότι η Πρωτοβουλία Μελών 53+ δεν συγκροτείται σε αντιδιαστολή ή αντιπαράθεση με τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος, αλλά σε πλήρη εναρμόνιση με τις καταστατικές του αρχές».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που πήραν μέρος πάνω από 300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από πολλές πόλεις της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν βασικά σημεία της ταυτότητας της κίνησης , αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοκρατίας στο εσωτερικό του και τον κρίσιμο ρόλο του μέλους. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου μέσα στη μάχη και όχι σε μια περίοδο "κανονικότητας", που όλα θα έχουν λήξει.

Επίσης, αναλυτική ήταν η συζήτηση για την πορεία του κόμματος και του πολιτικού εγχειρήματος από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, «οι μεγάλες στιγμές, όπως και τα επίδικα που αφορούν την επιτροπεία, το μνημόνιο, την ανάγκη απεγκλωβισμού, την ενίσχυση του παράλληλου προγράμματος, που εξ αντικειμένου "ανταγωνίζεται τη συμφωνία", την εμβάθυνση της δημοκρατίας , την σχέση κόμματος - κυβέρνησης κ.α»

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες της σύσκεψης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισορροπίες θέλει να κρατήσει ο Τσίπρας

SHARE: