Κύπρος: Η τριμερής σχέση, μηχανισμός γεωπολιτικής συνεργασίας

Κύπρος: Η τριμερής σχέση, μηχανισμός γεωπολιτικής συνεργασίας

Για "σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, θα πάρουν μέρος στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ των τριών χωρών, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι η τριμερής σχέση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και συνεχίζεται αδιαλείπτως, «αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας, με τις τρεις χώρες να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας».

ADVERTISING

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μια σειρά αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα σε πολλούς τομείς, όπως: ενέργεια, επικοινωνίες-δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και διαστημική τεχνολογία, περιβάλλον και γεωργία, υγεία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφιακή διπλωματία, εκπαίδευση και πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Προδρόμου, θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος, όπως σημειώνεται, θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Επίσης, θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

«Σε πολιτικό επίπεδο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία» προσθέτει στη δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: 

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην Λευκωσία ο Τσίπρας για την τριμερή με Ισραήλ

24Media Network