Κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνει ποτέ διαγωνισμός

Κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνει ποτέ διαγωνισμός

Στην πρόταση Μητσοτάκη περί ΕΣΡ απαντά η κυβέρνηση ξεκαθαρίζονται πως διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία και πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αυτός που μπλοκάρει τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

"Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται", τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τη θεσμική νομιμότητα, αλλά να συνεχιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας.

Υπογραμμίζει δε ότι "είτε αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί την νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο".

Ειδικότερα, αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου".

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει ότι "ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική νομιμότητα", αλλά ότι, αντίθετα, "ενδιαφέρεται να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος".

"Ας μην μιλάνε αυτοί για Κράτος Δικαίου και αποτελεσματικότητα του κράτους", τονίζει.

Σημειώνει ακόμη: "Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος 4339/2015 παραχωρεί στο ΕΣΡ περισσότερες αρμοδιότητες από οποιονδήποτε άλλον νόμο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και τις αρμοδιότητες αδειοδότησης". Και επισημαίνει πως "αν δεν υπάρχει σήμερα ΕΣΡ, αυτό οφείλεται στην αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που αποβλέπει στο να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να μην πληρώσουν αυτοί που κατέχουν δημόσιες συχνότητες". 

"Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην υπεράσπιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να τοποθετηθεί επί του αριθμού των αδειών", αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, για να τονίσει πως "αποδεικνύεται, έτσι, ότι η μέχρι εχθές θέση της Νέας Δημοκρατίας -ότι ο αριθμός των αδειών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ- δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τακτικού χαρακτήρα πρόσχημα".   

"Είτε αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί την νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται", τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Έρχεται η ρύθμιση-γέφυρα, ανασχηματισμός όχι ακόμη

Προτεραιότητα δε της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν πως από αυτό προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για ανασχηματισμό δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι επίκειται, την ερχόμενη Δευτέρα, η κατάθεση, στη Βουλή, της νέας νομοθετικής ρύθμισης-γέφυρας που θα αφορά στην κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής.

Επιπλέον, έχει προαναγγελθεί από τον κ. Βούτση Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρωτοβουλία που, επίσης, αναμένεται να ληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο ανασχηματισμός "πάει πίσω".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΣΡ, Τηλεοπτικές άδειες, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένωση ΣτΕ προς πολιτικούς: Επιδίωξτε τη δέουσα αυτοσυγκράτηση

Βούτσης: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Ένωση Δικαστών: 'Δεν υπολογίζουμε σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις'

Πυρά Παππά κατά ΣτΕ

SHARE:

24Media Network